Soluţia la criza refugiaţilor? Traian Băsescu propune un plan de acţiuni concrete

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Toată lumea vorbeşte despre cotele de refugiaţi, dar nimeni nu vorbeşte despre o soluţie reală la problema care i-a prins total nepregătiţi pe liderii europeni. Cum facem să nu mai continue acest flux de refugiaţi din Africa şi din Orientul Mijlociu? Fostul preşedinte Traian Băsescu are câteva sugestii în acest sens.

"Mi se pare că liderii europeni sunt într-o reală degringoladă şi nu ştiu cum să abordeze lucrurile. Devin contradictorii de la o zi la alta. Începem cu doamna Merkel care i-a invitat (pe refugiaţi – n.r.), pe urmă s-a răzgândit, a introdus control la frontiere. Croaţia a spus "foarte bine, nu vă mai dă voie Ungaria, poftiţi prin Croaţia", iar după 24 de ore s-a răzgândit.

Toată lumea introduce controale la frontiere. Este o slăbiciune pe care şi-o arată UE, lipsa de pregătire pentru a înfrunta un astfel de eveniment, deşi el era previzibil. (...) Eu am avertizat că intervenţiile în Libia, în susţinerea aşa-zisei opoziţii moderate din Siria nu vor duce decât la ceea ce acum avem", a declarat Traian Băsescu, citat de B1 Tv.

Fostul şef de stat a remarcat că "toată lumea vorbeşte de cote, nimeni nu vorbeşte de soluţii". Cum anume putem să oprim acest flux continuu de migratori?

"Blocate la limita apelor teritoriale ale Libiei toate ambarcaţiunile care ar transporta persoane către Europa. Are UE şi NATO resurse navale uriaşe în Marea Mediterană – fie că vorbim de flota americană, fie că vorbim de flota navală a Italiei, a Franţei, a Greciei. Blocare la limita apelor teritoriale ale Libiei, înţelegere cu Turcia şi finanţarea menţinerii campusurilor în Turcia la frontiera cu Siria, finanţarea armatei siriene să lichideze Statul Islamic pe teritoriul Siriei. Finanţarea armatei irakiene să reuşească să învingă Statul Islamic pe teritoriul Irakului şi blocarea la limita apelor teritoriale ale refugiaţilor care trec din Maroc în Spania. Deci, avem mijloace. Problema este să existe un plan credibil.

Nu vă spun că este o altă prioritate 0 – toate statele acestea se fărâmiţează – uitaţi-vă la Irak, Siria, la Libia. Ar fi un comandament major al forţelor democraţiei să intre într-un sistem de negociere şi unde este necesar şi cu forţa, pentru menţinerea stabilităţii şi frontierelor acestor state. Păi, pe teritoriul Libiei ajungem să discutăm cu triburi deja. Uitaţi-vă la sudul Libiei. În nord, avem două guverne – unul la Benghazi, altul la Tripoli. Deci trebuie menţinută stabilitatea frontierelor acestor state. Nu este uşor. Dar este infinit mai constisitor să islamizezi Europa", a declarat Traian Băsescu.

În încheierea scurtei sale alocuţiuni, fostul preşedinte al României a amintit despre gloria voievozilor români care "au stat la barieră la frontierele Europei să nu fie cucerită de Islam", precum şi despre asediul Vienei de către Imperiul Otoman, când "o garnizoană de bravi ostaşi austrieci l-au ţinut pe Suleiman Magnificul la porţile Vienei şi au fost declaraţi eroi în toată istoria că au blocat islamizarea Europei".

"Păi l-am uitat? Ne mândream cu asta. Cine nu îşi aduce aminte istoria face o mare greşeală", a concluzionat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.