Soluţiile USR pentru a repara dezastrul după OUG 114, prezentate premierului Orban

Claudiu Năsui, Stelian Ion şi Cristina Prună
Claudiu Năsui, Stelian Ion şi Cristina Prună

Vicepreşedinţii USR Stelian Ion, Claudiu Năsui şi Cristina Prună au avut, vineri, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban la Palatul Victoria. Discuţiile au vizat proiectul de abrogare a OUG 114 şi soluţiile USR "pentru a repara efectele nocive ale acestei ordonanţe în justiţie, energie şi sistemul de pensii".

Deputatul Stelian Ion i-a cerut premierului să reintroducă în legislaţie prevederea scoasă prin OUG 114 ca banii obţinuţi din vânzarea bunurilor confiscate să fie folosiţi pentru proiecte de prevenire a criminalităţii, astfel încât România să respecte directiva Parlamentului European din 2014.

"I-am cerut premierului Orban, şi dumnealui a acceptat, ca banii obţinuţi din vânzarea bunurilor confiscate să fie folosiţi pentru prevenirea criminalităţii, pentru asistarea victimelor infracţiunilor, pentru educaţie juridică şi pentru alte asemenea proiecte de interes public. Adică reintroducerea în legislaţie a unui articol în acest sens, abrogat de Teodorovici şi Dăncilă, prin calamitatea numită OUG 114/2018. Cum prevenirea infracţionalităţii şi preocuparea pentru victime au fost ultimele griji ale PSD, partidul lui Dragnea, de departe fruntaş la numărul de penali, a căutat să folosească banii respectivi după bunul plac. Asta deşi există chiar o directivă a Parlamentului European şi a Consiliului, 2014/42/UE, care spune că bunurile confiscate trebuie utilizate în interes public sau pentru obiective de natură socială", a declarat Stelian Ion, după întâlnirea cu premierul.

USR a prezentat şi soluţii pentru efectele nocive produse de OUG114 în sectorul energetic. Astfel, Cristina Prună a susţinut liberalizarea pieţii de gaze, dar a propus şi măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili în plata facturilor la energie şi gaze naturale.

"S-a discutat o dereglementare a preţului la energie electrică care să aibă loc până la finalului anului 2020 şi dereglementarea preţului la producţia de gaze naturale care să aibă loc la 1 iulie 2020. USR a adus în discuţie că această dereglementare a preţului la producţie trebuie să fie însoţită de măsuri pentru consumatorii vulnerabili, adică pentru acea categorie socială care nu-şi poate plăti preţul la energie şi gaze naturale. Pentru aceşti oameni va fi gândită o schemă de subvenţionare. Ca soluţie, am discutat utilizarea taxei de 2%, care fusese aplicată pe cifra de afaceri companiilor din energie, pentru a finanţa programele de sprijin ale consumatorilor vulnerabili, dar şi alte surse bugetare din taxarea veniturilor suplimentare ale producătorilor de gaze naturale”, a transmis deputatul Cristina Prună", a transmis Cristina Prună.

De asemenea, Claudiu Năsui i-a propus premierului Orban soluţii pentru creşterea contribuţiilor la pilonul II de pensii, printr-o recalculare a comisioanelor.

"În ceea ce priveşte pilonul II de pensii, am propus ca acel comision de 1%, din care jumătate merge la Casa Naţională de Pensii şi jumătate la administratorii de fonduri, să fie redus la 0,6% astfel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor. Deci contribuţia românilor să crească automat din scăderea comisionului. Doar 0,1% să rămână la Casa de Pensii şi 0,5% să meargă la administratorii de fonduri. De asemenea, am propus, în plus, ca acele costuri de transfer bancar să fie în sarcina administratorilor. Pe scurt, comisioane mai mici, contribuţii mai mari. Adică mai mulţi bani pentru fiecare român", a precizat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne