Sonda spaţială InSight îşi face primul selfie pe Marte

Imaginea prezintă panourile solare şi învelişul complet, inclusiv instrumentele ştiinţifice, ale dispozitivului de la NASA
Selfie realizat de nava spaţială InSight de la NASA pe Marte
Selfie realizat de nava spaţială InSight de la NASA pe Marte (NASA / JPL-Caltech)

Sonda spaţială InSight de la NASA, care a aterizat acum câteva săptămâni pe Marte, a folosit un aparat de fotografiat plasat pe braţul robotic şi a făcut ce face orice nou-sosit într-o locaţie exotică în timpuri moderne: primul selfie. Imaginea, un mozaic format din unsprezece fotografii individuale, arată sonda completă: panourile solare şi acoperişul, inclusiv instrumentele ştiinţifice.

De asemenea, membrii echipei misiunii au fost în măsură să arunce o privire la locul în care operează InSight: zona de teren de aproximativ 4 x 2 metri din faţa navei spaţiale. Acesta este locul în care sonda analizează planeta roşie şi va căuta informaţii despre cutremurele marţiene.

Spaţiul de lucru în care InSight îşi va plasa instrumentele ştiinţifice (între liniile purpurii)
Spaţiul de lucru în care InSight îşi va plasa instrumentele ştiinţifice (între liniile purpurii) (NASA / JPL-Caltech)

Imaginea de mai sus este, de asemenea, un mozaic compus din 52 de fotografii.

În următoarele săptămâni, oamenii de ştiinţă şi inginerii vor decide unde vor fi plasate instrumentele navei în acest spaţiu de lucru. Apoi vor comanda braţului robotic al InSight să plaseze cu atenţie seismometrul (SEIS) şi sonda de flux de căldură (HP3) în locaţiile alese. Ambele funcţionează cel mai bine pe acest tip de teren, iar inginerii doresc să evite plasarea lor pe pietre de peste 1,3 cm înălţime.

„Datorită absenţei aproape totale a rocilor, colinelor şi gropilor (locul) este extrem de sigur pentru plasarea instrumentelor noastre“, afirmă cercetătorul principal al InSight, Bruce Banerdt, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California (USA). "Acest teren ar putea părea destul de simplu dacă nu ar fi vorba despre Marte, dar suntem bucuroşi să vedem acest lucru", mărturiseşte el.

Echipa navei InSight a ales în mod deliberat acest loc pentru aterizarea riscantă de şapte minute, o regiune numită Elysium Planitia, care este relativ lipsit de roci. Chiar şi aşa, locul s-a dovedit chiar mai bun decât se aşteptau. Nava spaţială îşi are baza pe ceea ce pare a fi o „gaură“ aproape lipsită de pietre, o depresiune creată de impactul unui meteorit umplută ulterior cu nisip. Acest lucru ar facilita unul dintre instrumentele InSight, sonda fluxului de căldură, să-şi atingă obiectivul: să pătrundă la 5 metri sub sol.

Articol de referinţă: NASA's InSight Takes Its First Selfie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură