Sondaj BOP: Votul uninominal este susţinut de doar 29% din moldoveni

.
. (Epoch Times)

Din momentul în care au venit cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral, prin trecerea la votul uninominal, până în prezent, reprezentanţii Partidului Democrat au declarat în nenumărate rânduri că, potrivit unor sondaje de opinie, peste 80 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova ar opta pentru votul uninominal, fapt contrazis de sondajul prezentat joi, 27 aprilie de către Barometrul Opiniei Publice (BOP).

Potrivit sondajului BOP, votul uninominal este susţinut în prezent de doar 29% dintre respondenţi, iar sistemul mixt de 23% dintre cei chestionaţi. Aproximativ 37% dintre moldoveni optează pentru menţinerea actualului sistem de vot bazat pe liste de partid, relatează Radio Chişinău.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar intra două partide, altele două aflându-se la limita pragului electoral. Potrivit sondajului BOP, Partidul Socialiştilor ar acumula aproximativ 44 la sută, iar Partidul Acţiune şi Solidaritate, s-ar plasa pe locul doi, cu 32 la sută. Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr ar obţine 6 la sută dintre voturi, iar Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor ar fi la egalitate, cu doar 4 la sută.

Potrivit sursei citate, în cazul unui referendum, 45 la sută dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 49 la sută la Uniunea Eurasiatică. Întrebaţi dacă şi-ar dori unirea cu România, 23 la sută au menţionat că ar vota pentru, comparativ cu sondajele anterioare când rezultatul era mai mic de 20 la sută, iar 58 la sută s-au arătat împotrivă. Aproximativ la fel s-ar împărţi voturile şi în cazul unui referendum privind aderarea la NATO.

Acest sondaj a fost realizat în perioada 16-23 aprilie pe un eşantion de 1100 de respondenţi în circa 80 de localităţi ale republicii, care asigură reprezentativitatea teritorială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe