Sorin Oprescu, în vizită la noul centru de diagnosticare a bolilor oncologice din Spitalul Colentina

Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu. (www.pmb.ro)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat luni stadiul lucrărilor la cel mai mare centru de cercetare medicală din România, care va funcţiona în câteva săptămâni la Spitalul Clinic Colentina.

"Aţi văzut ce nu a mai văzut România până acum, un viitor centru de cercetare. Este făcut din bani europeni şi le mulţumesc colegilor mei", a spus Oprescu.

El a afirmat că aparatura din acest centru, care va fi cel mai eficient mijloc de diagnostic al cancerelor şi al metastazelor, urmează să fie completat cu tot ce înseamnă personal auxiliar.

"Aparatură este de ultimă oră şi oferă posibilitatea de diagnostic, bolnavul nemaifiind obligat să se plimbe în diversele unităţii ale patriei care posedă aşa ceva având în vedere că aparatele sunt de ultimă generaţie", a menţionat edilul-şef.

El a adăugat că va începe o "vânătoare de creiere" pentru a-i aduce pe cei mai buni şi mai deştepţi specialişti români în domeniu.

Potrivit directorului general al Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Marius Savu, această aparatură de care dispune noul centru de cercetare de la Spitalul Colentina va localiza metastazele.

"Este marea problemă. De multe ori în cazul în care se diagnostichează un cancer, cu diagnosticele actuale se pierde din vedere şi nu se poate recunoaşte o metastază, iar o metastază rămasă îţi poate compromite o întreagă terapie, o întreagă intervenţie chirurgicală. Ori noi aici putem fi siguri că în momentul în care diagnosticăm cancerul o facem în mod corect aşa încât tratamentul pentru care este recomandată să aibă efectul scontat", a explicat Savu.

Potrivit acestuia, în prezent, multe dintre cancerele diagnosticate corect sunt tratabile şi pot duce la o ameliorare de până la 100%.

Centrul de la Colentina a costat 23 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată integral din fonduri europene.

Construcţia deja existentă a fost consolidată, fiind vorba de clădirea medicală B a Spitalului Colentina.

Aceasta a fost amenajată în interior şi exterior şi dotată cu instalaţii specifice noii activităţi.

Centrul a fost dotat cu peste 300 de echipamente şi dispozitive medicale cu un cost de aproximativ 9,8 milioane euro.

Aparatura medicală achiziţionată va fi destinată mai multor specialităţi medicale, precum dermatologie, neurologie, anatomie patologică, cardiologie, recuperare medicală, reumatologie etc.

Totodată, Sorin Oprescu a vizita şi o secţie de urologie, un fost pavilion de dermatologie, cu 35 de paturi, dotat cu mijloace chirurgicale moderne pentru operat bolile specifice.

"Mergem în continuare şi susţinem proiectul noului spital din cadrul Spitalului Colentina, în aşa fel încât acesta va arăta ca cel municipal din Viena, cu toate specialităţile necesare, iar peste ani, în mandatul care urmează, dorim să-l terminăm", a spus Oprescu.

Edilul-şef a menţionat că acesta ar putea fi dat în folosinţă în doi ani.

"Ambiţiile sunt mai mari, de a-l transforma în a doua unitate de spital principal de urgenţă din Bucureşti, pentru a putea aduna mult mai simplu urgenţele din zonele de Sud şi de Est ale Capitalei", a mai spus Oprescu.

Spitalul Colentina are 21 de secţii şi departamente, un total de 1.152 de angajaţi, dintre care 975 reprezintă personal medical şi 41 de persoane sunt angrenate în cercetare-dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne