Sorin Ovidiu Vîntu, 8 ani de închisoare în dosarul devalizării FNI

Sute de mii de români au dormit liniştiţi, ba mai mult, legănaţi de vise de îmbogăţire, în ideea că FNI lucrează pentru ei. Mulţi dintre aceştia s-au trezit săraci. 12 ani mai târziu, SOV primeşte 8 ani de închisoare.
Sorin Ovidiu Vîntu
Sorin Ovidiu Vîntu (Epoch Times România)

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, marţi, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul FNI - aşa zis fond de investiţii care a lucrat atât de bine pentru români de i-a lăsat săraci. Decizia este definitivă, relatează digi24.ro

În primă instanţă, fostul mogul a fost condamnat la 6 ani şi patru luni de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel au mai decis şi confiscarea a 13 milioane de dolari, după patru amânări privind pronunţarea sentinţei.

Reamintim că sub sloganul "dormi liniştit, FNI lucrează pentru tine", cei ce au condus aşa-zisul fond de investiţii au păcălit numeroase persoane să depună bani în conturile firmei cu promisiunea că vor încasa mult mai mult decât au băgat. După ce primii intraţi în jocul de tip piramidal s-au umplut într-adevăr de bani, următorii - oameni de rând - şi-au vând case şi maşini pentru a rămâne apoi în sapă de lemn.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în acest dosar abia în septembrie 2012, la 12 ani după prăbuşirea fondului, fiind acuzat de procurorii Parchetului instanţei supreme de spălare de bani şi instigare la delapidare.

În urma prăbuşirii lui au rămas 318.000 de "investitori" păgubiţi. Cât despre Vîntu, procurorii au constatat că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a cumpărat, între 2003 şi 2012, diverse bunuri imobile cu banii rezultaţi din înşelăciunea în dauna investitorilor FNI.

"Sorin Ovidiu Vîntu, după luna aprilie 2003 şi până în prezent, cunoscând că suma de 23.572.104 de lei, echivalentul a 6.765.234 de dolari la data prăbuşirii Fondului National de Investiţii provine din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune comise în dauna investitorilor FNI, a dobândit, deţinut şi folosit bunuri imobile, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor", au arătat procurorii, în septembrie 2012.

În prezent, afaceristul se află după gratii fiind condamnat la şase ani şi două luni de închisoare, pedeapsa primită în iulie 2016, după ce a fost acuzat de devalizarea societăţii Petromservice.

Vîntu mai are la activ două condamnări definitive, una în dosarul privind şantajarea (acum fugar) lui Sebastian Ghiţă şi una în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne