Sorina Pintea şi Olguţa Vasilescu, acuzate că au pus în pericol viaţa pacienţilor din spitale

Miniştrii Sorina Pintea şi Lia Olguţa Vasilescu sunt principalii vinovaţi pentru punerea în pericol a vieţii pacienţilor din spitale, pentru haosul în sistemul de salarizare şi pentru dezastrul în aprovizionarea cu medicamente, a acuzat vicepreşedintele PNL Florin Roman.
Sorina Pintea
Sorina Pintea (Epoch Times România)

PNL va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroul Executiv, deputatul liberal Florin Roman.

"Nu o vom uita nici pe doamna Olguţa Vasilescu, întrucât considerăm că cei doi miniştri sunt principalii vinovaţi pentru punerea în pericol a vieţii pacienţilor din spitale, pentru haosul în sistemul de salarizare, pentru dezastrul în aprovizionarea cu medicamente şi este foarte clar că se prefigurează o nouă criză a medicamentelor similare pentru medicamente oncologice, şi aici mă refer în special la Cisplatină. Vreau să vă comunic că ultima întâlnire dintre cei doi miniştrii, Olguţa Vasilescu şi doamna Pintea, a fost de fapt o întâlnire cu rezultat final fake news. Domniile lor au anunţat la momentul respectiv că vor trimite o circulară în teritoriu prin care vor îndrepta problemele semnalate. Primul lucru care trebuie ştiut este că o circulară nu poate bate o lege", a declarat Roman.

Vicepreşedintele PNL a arătat că sunt două categorii care nu pot fi recuperate din acest punct de vedere: Prima categorie este a celor care nu au fost şi nu sunt prinşi în grila de salarizare, iar din a doua categorie fac parte cei care aveau sporuri mari şi acum prin plafonare ordonatorii de credite nu mai beneficiază de aceste sporuri.

"Deci, circulara respectivă nu a ajuns nicăieri în judeţ, deşi vineri anunţau triumfalist că în două ore acea circulară va ajunge la sediul fiecărei Direcţii de Sănătate Publică. Mai mult decât atât, probabil că au realizat că nu pot rezolva nimic prin circulară. Se încearcă acum aruncarea răspunderii asupra managerilor de spitale, însă este, cred, evident pentru toată lumea că Legea salarizării unitare şi regulamentul de sporuri sunt date de către Parlament prin lege şi nu de către manageri sau ordonatori principali de credite. Este pentru a nu ştiu câta oară când practic se dă lege, iar apoi responsabilitatea se aplică asupra autorităţilor administrativ-teritoriale şi a managerilor. V-am arătat şi dumneavoastră fluturaşi. Continuă să ne vină fluturaşi de la oameni. Sunt pierderi evidente şi o să vă dau un exemplu concludent. La nivelul spitalului judeţean Alba unde sunt 1400 de salariaţi, 400 au câştigat la salariu şi sunt fericiţi, 1000 au pierdut la salariu şi sunt total nefericiţi", a precizat Roman.

Întrebat dacă poate să dea exemple concrete de cazuri de salarii mai mici în sănătate, deputatul PNL a răspuns afirmativ.

"Da! Am nişte tabele comparative martie cu februarie. O infirmieră de la primiri urgenţe are o scădere în martie faţă de februarie de 623 de lei. O îngrijitoare de la UPU are o scădere de 460 de lei, o infirmieră de la DI are o scădere de 235 de lei. Dramatic este ce se întâmplă la un biolog medical care pierde 1144 Roni. Un registrator medical de la Spitalul Judeţean pierde 453 Roni şi ceea ce este extrem de grav, un farmacist pierde 825 Roni, repet, de la o lună la alta. Ceea ce este foarte grav este faptul că noi am semnalat toate aceste probleme în momentul în care au avut loc dezbateri în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, ştiu aceste probleme, nu pot spune că nu ştiu despre ele, că au fost luaţi prin surprindere", a afirmat Roman.

Potrivit liberalului, acea propunere a doamnei ministru al Sănătăţii ca unităţile spitaliceşti să folosească fondurile proprii pentru acoperirea acestor scăderi este din nou un "fake news", din nou o ştire fără studiu de impact.

"Îi transmitem doamnei ministru că doar 10% din unităţile spitaliceşti din România înregistrează venituri proprii şi acelea foarte mici. Ca să fie lucrurile clar de înţelese, de exemplu, la Spitalul Judeţean Alba, veniturile proprii sunt de un miliard de lei iar necesarul pentru acoperirea acestei scăderi este undeva la cinci miliarde de lei. Deci, nu se rezolvă nici un fel de problemă, este o altă cârpeală dar, de data asta nu-i vor mai păcăli pe oamenii din sistem", a punctat Roman.

Soluţiile PNL pentru rezolvarea acestei probleme sunt următoarele:

1. Abrogarea regulamentului de sporuri, cel care a generat practic acest haos şi acest dezastru.

2. Revenirea la Anexa 10, cel puţin pe perioadă determinată.

3. Acordarea acestor sporuri plafonate în funcţie de gradaţia fiecărui spital în parte, pentru că nu poţi să tratezi în mod socialist un Spital Universitar cu un Spital Orăşenesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne