SOS, mediul de afaceri: "Impozitul pe cifra de afaceri omoară investiţiile"

Noile măsuri fiscale promovate de PSD au provocat nemulţumire în mediul de afaceri din România. Mai ales impozitul pe cifra de afaceri care, potrivit unora dintre ei, distruge tot ce înseamnă idei de investiţii.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Impozitul pe cifra de afaceri ne distruge tot ce înseamnă idei de investiţii, a tras un semnal de alarmă, luni, preşedintele Farmec, Mircea Turdean, în cadrul dezbaterii "SOS, mediul de afaceri în pericol!", organizate de PNL, dezbatere având ca temă modificările programului de guvernare al PSD.

"Aş da două cuvinte despre impozitul pe cifra de afaceri şi nu din realitatea faptului că e o prostie, ci din punct de vedere că ne distruge toate ideile despre ce înseamnă investiţii. Fiindcă ne merge bine (mi-e şi frică să spun asta) noi pentru anul viitor ne-am bugetat echipamente de 2-3 milioane de euro, ne-am bugetat să construim o chestie nouă de producţie ecologică, e de 15 – 16 mil euro. Pur şi simplu am dat deoparte tot ce înseamnă ideile astea. Investiţii în acele condiţii nu se pot discuta!", a susţinut omul de afaceri.

Preşedintele Farmec - un mare producător de cosmetice cu capital românesc - a reamintit că i-a ridicat fostului Guvern Grindeanu - o serie de propuneri, rămase nerezolvate, respectiv:

1. Eligibilitate din punct de vedere fonduri europene.

"Nu suntem eligibili ca producători români la niciunul dintre proiectele pe fonduri europene existente şi reprezentanţii Guvernului Grindeanu ne promiteau că ne vor crea nişte criterii", a declarat omul de afaceri.

2. Am întrebat: ''Când un Guvern a dat ajutoare de stat pentru creşterea investiţiilor unor companii româneşti?'' Ni s-a spus că acum 10 ani. ''Dar la companii străine?'' Tot timpul. Ni s-a zis că vor rezolva. Guvernul s-a dus, acum avem altul.

La rândul său, Felix Pătrăşcanu, unul dintre fondatorii Fan Courier, a arătat că societatea şi economia românească nu pot fi imaginate fără investitori străini şi a atras atenţia că între mediul de afaceri şi stat există un contract social în baza căruia afaceriştii au şi drepturi, nu doar obligaţia de a plăti taxe la buget.

Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate, predictibilitate, are nevoie de o infrastructură, are nevoie de forţă de muncă educată, a explicat afaceristul.

"Mă văd făcând parte dintr-un contract social şi aş vrea să va spun că în acest contract, mi s-a permis să fac business în România. Eu pentru acest lucru plătesc statului român, în momentul de faţă, în jur de 2 milioane de euro lunar. E o sumă importantă, ea ar putea fi mult mult mai importantă dacă toată predictibilitatea business-ului meu ar fi un lucru real... Sunt foarte importante pentru noi predictibilitatea şi transparenţa, discuţia avuta cu noi, mediul de afaceri.

(...) Iar dacă noi prin acest contract social ni s-a permis să facem business în România şi în plătim această sumă, (...) ne dorim şi noi că şi chiriaşi ai acestei ţări o infrastructură care e foarte-foarte necesară. (...)

Vrem oameni şcoliţi pentru business-urile noastre, la un nivel minimal. Nu mai vrem să auzim că 40% dintre cei ce termină şcoala sunt analfabeţi funcţional. Avem o mare problemă cu forţă de muncă. Pleacă. Incercăm prin diverse forme, acţiuni să convingem cât mai mulţi români să se intoarcă acasă prin antreprenoriat. Dorim salarii mari pentru toţi românii, numai că vrem că aceste salarii să poată fi date şi după 6 luni şi după 1 an de zile şi după 2 ani de zile, adică să fie printr-o măsură sutenabilă", a declarat Pătrăscanu.

Şi fostul secretar de stat Garbiel Biriş a opinat că de ceea ce mediul de afaceri are nevoie e stabilitate şi predictibilitate, nu de promisiuni pe care politicul oricum nu le poate respecta.

"Ce avem noi nevoie de la o clasă politică responsabilă? Avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate mai mult decât de TVA 5% . Nu avem nevoie de cine ştie ce promisiuni care ştim că nu sunt de realizat, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, profesionalism. Avem nevoie, când te duci la o instituţie, să simţi că ai un partener, e nevoie pe partea ANAF-ului să existe instrumente, tools, know how. Pe asta trebuie să se concentreze - stabilitate, predictibilitate şi întărirea instituţiilor. Dar întărirea nu înseamnă să se pună barda în mâna lor", a explicat Biriş.

Un alt vorbitor, Octavian Bădescu - Sameday Courier - a explicat că programul de guvernare al PSD poate fi rezumat în cinci cuvinte- MAI MULŢI BANI LA STAT – şi a explicat că dezbtaterea ideologică a viitorului va fi între mai mult stat şi mai puţin stat în economie.

"Programul de guvernare în ansamblu, şi măsurile aflate în dezbatere pe agenda opiniei publice la ora asta pot fi circumscrise unei viziuni sintetizabile în 5 cuvinte: Mai mulţi bani la stat!

Din păcate această viziune nu e diferită de cea a guvernelor anterioare şi asta o putem ceritifica foarte lesne observând cuantumul cu care au crescut cheltuielile statului în ultimii 25 de ani şi cuantumul cu care a crescut datoria publică în ultimii ani. Deci, din această perspectivă, consider că dezbaterea ideologică a viitorului nu va fi între liberalism, social democraţie, creştin democraţie, va fi între mai mult stat şi mai puţin stat şi aici e chemat un partid politic să se pronunţe..

Conflictul principal în societatea noastră nu e între capitalul străin şi capitalul autohton, nu este între multinaţionale şi antreprenori, conflictul principal este între producătorii de resurse şi consumatorii acestora! (...) Statul este cel mai prost administrator, soluţia nu este să îi dai mai mulţi bani bani, ci să îi limitezi. Deci din această perspectivă plafonarea veniturilor cheltuielilor bugetare sau legiferarea echilibrului bugetar pot fi teme care ar trebui abordate în dezbaterea publică

Acest "mai mulţi bani la stat" se datorează unei filozofii a politicilor publice care a exista de 25 de ani încoace, o filozofie care nu pune accent pe libertate şi responsabilitate individuală şi din această perspectivă, cheltuielile statului tind permanent să crească.", a explicat Bădescu.

Prezent, de asemenea, la dezbateri, fostul ministru al Comunicaţiilor în Guverul tehnocrat Marius Bostan a opinat că ceea ce face PSD prin noile măsuri fiscale "este un atac la adresa proprietăţii" şi, în plus, denotă lipsă de inteligenţă!

"Aş vrea să atrag atenţia că este un atac asupra proprietăţii, insistenţa cu care PSD face aceste lucruri e un atac direct la adresa proprietăţii. (...) Pentru că s-au spus lucruri legate de predictibilitate, este evident că este şi ilegal să iei măsuri fără să ai studiu de impact, nu le poţi reglementa, nu le poţi inforsa prin lege fără să ai un minim studiu de impact.

Este un hold up, după părerea mea, chiar modificarea în timpul anului a acestor măsuri şi introducerea unor noi impozite în timpul anului e ca şi cum cineva vine în grădina ta şi îţi ia o bucată din recoltă. Asta, ca tehnică procedurală, ca principiu... aş vrea să îl parafrazez pe preşedintele României, este e o ţopăială, deci lucrurile nu au fost gândite înainte, lucrurile nu au fost calculate, asta mă ingrijorează foarte mult, denotă lipsă de inteligentă", a explicat Marius Bostan,

Dezbaterea SOS Mediul de Afaceri a fost o iniţiativă a senatorului PNL Florin Cîţu. La dezbateri au fost invitaţi şi reprezentanţii PSD, pentru ca aceştia sa audă direct de la sursă ce părere are mediul de afaceri despre programul de guvernare. Surprinzător sau nu, social-democraţii nu au dat curs invitaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne