SOS pentru salvarea oilor de pe epava de la Midia. "Suntem dispuşi să cumpărăm toate oile pe care le-am salvat"

Imagini de pe epava din Midia. Se pot observa oile inecate plutind pe apa
Imagini de pe epava din Midia. Se pot observa oile inecate plutind pe apa (Screenshot Youtube)

O navă cu 14.600 de oi la bord avea să se scufunde, în cursul zilei de duminică, în acvatoriul zonei Midia a Portului Constanţa. După ce a fost salvat echipajul, autorităţile au trecut la salvarea animalelor de la bordul navei Queen Hind, însă operaţiunea se desfăşoară extrem de lent. Până în prezent au fost salvate doar câteva zeci de animale, care au fost aduse la mal. Între timp, animalele trăiesc acolo un infern. În acest context, societatea civilă trage semnale de alarmă şi încearcă să se implice pe diverse căi în salvarea lor.

Printre cei care s-au implicat în acest caz este şi Comunitatea ARCA – Animal Rescue & Care, care acum lansează un nou apel.

Mai exact, ARCA solicită sprijin după ce proprietarul oilor (un cetăţean de origine arabă) însoţit de jandarmi a aruncat toate „oile salvate până atunci într-o dubă şi au plecat imediat, deşi legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român”.

Cei de la ARCA se arată interesaţi chiar să cumpere oile pentru a le salva viaţa şi anunţa că „voluntarii au decis să sisteze operaţiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze nişte animale doar ca jandarmii să stea pe mal şi să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă”.

Redăm mesajul voluntarilor de la ARCA, publicat, marţi seara, pe pagina de Facebook a comunităţii:

„‼️ AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU! ‼️

După 8 ore în care echipa noastră a salvat zeci de oi din epava de la Constanţa, când colegii noştri şi cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul (un cetăţean de origine arabă) însoţit de jandarmi.

Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă şi au plecat imediat, deşi legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinaţia ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntaşi (sau Peştera, ne zice o altă sursă).

În toată acţiunea ar fi fost implicat, spun sursele noastre, Geronimo Brănescu, şeful DSV Constanţa. Despre legăturile de afaceri ale domniei sale cu acest caz rămâne, probabil, să citiţi în presă.

Pe navă mai sunt alte câteva zeci de animale vii, dar voluntarii au decis să sisteze operaţiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze nişte animale doar ca jandarmii să stea pe mal şi să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă.

Facem un apel la premierul şi preşedintele acestei ţări şi la toate instituţiile care stau în subordinea lor (Ministerul Agriculturii, ANSVSA, dl. Raed Arafat) să înceteze de îndată acest comportament criminal şi să permită salvatorilor să preia oile care au supravieţuit şi să le ofere vieţile decente pe care le merită şi pe care şi le-au câştigat cu preţul unei suferinţe cumplite.

Suntem inclusiv dispuşi să cumpărăm toate oile pe care le-am salvat, atâta timp cât ni se spune de unde anume o putem face şi cum. Primul pas este, deci, să găsim proprietarul, urgent.

Vă rugăm pe toţi să puneţi toată presiunea de care sunteţi capabili pe autorităţi, pentru ca oile să reintre în posesia noastră. După părerea noastră, este incredibil în ce ţară trăim. În orice caz, nu este ţara normală care ni s-a promis”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură