SOS sistemul energetic. Încă două mari companii cu banii luaţi pentru a acoperi salariile bugetarilor

Deşi limitarea la zero a investiţiilor în sectorul energetic se va traduce, în timp, prin colapsul acestuia, în condiţiile în care încasările la buget sunt sub cele estimate, Guvernul le ia banii marilor companii de stat din domeniu.
(STR / AFP / Getty Images)

După Romgaz şi Conpet, Transgaz, compania naţională de transport al gazelor, şi Transelectrica, transportatorul naţional al energiei electrice, anunţă şi ele că Ministerul Economiei le-a cerut să vireze fiecare câte 171 milioane de lei acţionarilor sub formă de dividende, relatează hotnews.

Solicitarea Ministerului Energiei căreia îi răspund, iată, patru mari companii de stat, vine la scurt timp după ce Romgaz a anunţat că trebuie să aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. În aceeaşi situaţie este şi Conpet. Aceste solicitări apar la scurt timp după ce fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, îl acuza pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, că "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".

"Transgaz şi Transelectrica informează ca banii vor fi scoşi din conturile "alte rezerve" şi "rezultatul reportat". Aceasta în condiţiile în care toate companiile de stat au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. În urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate să distribuie sub formă de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii şi pe rezervele pe care companiile le deţin, în condiţiile în care încasările la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul speră să poată acoperi majorările de salarii în sectorul bugetar", arată sursa citată

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne