Soţia fostului şef al Interpolului chinez cere azil în Franţa

Fostul director chinez al Interpol, Meng Hongwei
Fostul director chinez al Interpol, Meng Hongwei (Getty Images)

Soţia fostului şef al Interpolului care este arestat în China pentru corupţie a cerut azil în Franţa, a declarat purtătorul ei de cuvânt, potrivit Deutsche Welle.

Grace Meng a fost plasată sub protecţia poliţiei în oraşul francez Lyon la scurt timp după dispariţia soţului ei, Meng Hongwei, pe fondul temerilor că aceasta ar putea fi răpită, a declarat pentru Reuters avocatul ei, Emmanuel Marsigny.

Postul de radio France Info a citat-o pe Grace afirmând că a fost urmărită de persoane străine, a primit apeluri telefonice suspecte, iar plăcuţele de înmatriculare ale maşinii sale au fost fotografiate de persoane necunoscute.

Apel disperat

“Am nevoie de protecţia guvernului francez, să mă ajute pe mine şi pe copiii mei. Îmi este frică de faptul că aş putea fi răpită”, a declarat ea pentru France Info.

Meng Hongwei, fost adjunct al ministrului Securităţii Publice din China şi primul cetăţean chinez care a condus Interpolul, a dispărut din 25 septembrie 2018, pe când se afla într-o vizită în ţara sa natală. În ziua dispariţiei, el i-a trimis soţiei sale Grace un mesaj cu un emoji al unui cuţit, dând de înţeles că viaţa îi era în pericol. Grace a anunţat că a dispărut în 4 octombrie. Beijingul a afirmat că Meng este anchetat pentru mită.

După ce Interpolul a fost înştiinţat cu privire la demisia lui Meng, sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales preşedinte al Interpol la adunarea generală anuală ce a avut loc la sfârşitul anului trecut în Dubai şi va conduce organizaţia până la sfârşitul mandatului lui Meng, respectiv până în 2020.

Incidente suspecte

Într-un alt fragment al aceluiaşi interviu, publicat de ziarul francez Liberation, Grace a precizat că a fost vizitată de doi oameni de afaceri chinezi, pe unul dintre ei cunoscându-l. Cei doi i-au cerut un sfat pentru investiţii şi au invitat-o să călătorească cu un avion privat în Republica Cehă.

La sfârşitul lunii octombrie, Consulatul chinez din Lyon i-a cerut lui Grace să îi viziteze personal pentru a ridica o scrisoare din partea soţului ei. Ea a refuzat, insistând să prezinte scrisoarea poliţiei franceze sau să fie însoţită de un membru al poliţiei franceze în clădirea Consulatului.

Între timp, Beijingul a precizat că s-a oferit să faciliteze un apel telefonic între Meng şi soţia sa.

Autorităţile franceze au refuzat să comenteze cererea de azil. În prezent nu se cunoaşte unde este închis Meng.

Zhou Yongkang ar fi cheia arestării şefului Interpol

Există şanse ca Partidul Comunist Chinez să-l fi rechemat pe Meng din Europa pentru a evita un incident similar cu cel din 2012, când şeful poliţiei din bogatul oraş Chongqing, Wang Lijun, a reuşit să ajungă la consulatul american din Chengdu cu saci de documente compromiţătoare. La consulat, Wang a cerut azil politic în schimbul materialelor pe care le oferea americanilor. Surse la curent cu incidentul afirmau că Wang ar fi oferit Washingtonului inclusiv amănunte despre un plan de lovitură de stat împotriva celui care urma să ajungă la conducerea Chinei - actualul preşedinte Xi Jinping - plan pus la cale, printre alţii, de liderul comunist Zhou Yongkang.

Zhou Yongkang era la vremea respectivă şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative al Chinei - care cuprindea închisori, penitenciare, forţe anti-tero, servicii de informaţii, sistemul de justiţie şi aparatul de represiune al Partidului.

În final, în februarie 2012, SUA, prin Joe Biden şi Hillary Clinton, au refuzat în mod misterios cererea de azil politic, iar Wang Lijun a fost predat unor bărbaţi în negru veniţi intempestiv direct de la Beijing, care l-au extras din consulat în ciuda faptului că era înconjurat de taburi blindate.

La scurt timp după episod, însă, Zhou Yongkang a ajuns după gratii, iar preşedintele actual Xi Jinping a declanşat o vânătoare de vrăjitoare, pentru a-şi asigura supravieţuirea fizică. Campania sa de epurare, deghizată într-o luptă anti-corupţie, a băgat după gratii peste 1 milion de cadre superioare de partid, conform statisticilor oficiale ale chinezilor.

Pe 8 octombrie 2018, ministrul Securităţii chineze, Zhao Kezhi, a ţinut o întâlnire cu oficiali din Interne, unde a accentuat "neecesitatea de a elimina influenţa lui Zhou Yongkang".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe