SpaceX a testat cu succes paraşute pentru nava spaţială Crew Dragon

Crew Dragon
Crew Dragon (NASA / SpaceX)

SpaceX a efectuat consecutiv 13 teste de succes ale sistemului de paraşute Crew Dragon, a declarat compania pe Twitter. Prin urmare, compania a demonstrat siguranţa sistemului de paraşute reciclate. În mai 2019, astfel de teste s-au încheiat cu un accident.

Programul de echipaje comerciale de la NASA este dedicat dezvoltării navelor spaţiale private care vor trimite astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (International Space Station, sigla ISS). Ca parte a acestui program, Boeing a construit CST-100 Starliner, SpaceX şi nava Crew Dragon sau Dragon versiunea 2.

În procesul de dezvoltare, companiile s-au confruntat cu o serie de probleme tehnice, astfel că primele lansări ale navelor şi ale altor teste au fost amânate în mod repetat, iar sistemele individuale au trebuit să fie finalizate.

Paraşutele

CST-100 nu a zburat încă, iar Crew Dragon a zburat deja către ISS şi s-a întors pe Pământ, dar fără echipaj. Printre alte teste ale dezvoltării sistemelor de nave spaţiale, SpaceX a demonstrat că nava spaţială echipată este capabilă să aterizeze chiar şi în cazul în care una dintre cele patru paraşute principale nu reuşeşte."

Testele sistemului de paraşute Crew Dragon în ianuarie 2016
Testele sistemului de paraşute Crew Dragon în ianuarie 2016 (SpaceX)

Totuşi, acest test nu a reuşit: paraşutele nu au putut încetini suficient de mult căderea capsulei de test, fiind deteriorată în timpul aterizării. Acest lucru a fost anunţat în mai 2019 de şeful de programe al NASA, Bill Gerstenmaier. În acelaşi timp, la o conferinţă de presă, Elon Musk a afirmat că SpaceX intenţionează să efectueze „cel puţin 10 teste de succes înainte de a lansa astronauţi”.

Acum, SpaceX a anunţat 13 teste consecutive de succes ale sistemului de paraşute reproiectate a celei de-a treia versiuni, care, de exemplu, foloseşte zylon în loc de nailon. Compania a experimentat doar cu o singură paraşută de douăsprezece ori, iar ultima dată a demonstrat cu succes un scenariu opţional: deschiderea a doar trei dintre cele patru paraşute.

Nava Crew Dragon are alte sisteme care necesită verificări suplimentare. Prin urmare, capsula Dragon, care deja a zburat spre ISS, a fost distrusă în timpul testelor de incendiu ale motoarelor sistemului de salvare de urgenţă. În viitorul apropiat, SpaceX intenţionează să repete testele de incendiu ale sistemului de salvare de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură