Spania desfăşoară peste 10.000 poliţişti în Catalonia înaintea referendumului pro-independenţă

Spania a trimis peste 10.000 de ofiţeri de poliţie în Catalonia în condiţiile amplificării tensiunilor în regiune înaintea unui controversat referendum pe tema independenţei care va avea loc duminică.
Membri ai forţei de poliţie din regiunea spaniolă Catalonia.
Membri ai forţei de poliţie din regiunea spaniolă Catalonia. (Captură Foto)

De regulă, există aproximativ 2.800 de ofiţeri de poliţie în regiunea nord-estică spaniolă, împreună cu 1.900 de membri ai Gărzii Civile paramilitare.

Dar numărul acestor ofiţeri a crescut acum la peste 10.000, conform ministrului catalan de interne, Joaquin Forn.

În prezent, există aproximativ 5.300 de ofiţeri de poliţie şi 5.000 de membri ai Gărzii Civile, pe fondul temerilor unor ciocniri violente.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Cataloniei la începutul acestei săptămâni, care a fost condusă de preşedintele regional Carles Puigdemont, ministrul Forn a declarat că cifrele i-au fost prezentate de Ministerul central de Interne din Madrid.

Forn îşi manifestase anterior frustrarea datorată lipsei de informaţii din partea guvernului central din capitala spaniolă cu privire la chestiunea securităţii.

El a acuzat Madridul că trimite un număr suplimentar de ofiţieri de poliţie pentru a “modifica ordinea” regiunii înaintea referendumului de duminică şi a adăugat că prezenţa lor ar putea fi văzută ca provocatoare, declanşând tulburări ale ordinii publice.

În ultima lună, Madridul, care a declarat că referendumul este ilegal şi a promis că acesta nu va avea loc, a trimis un număr de membri ai forţelor de securitate în Catalonia.

Două vase de croazieră care sunt în prezent andocate în portul din Barcelona şi un al treilea vas andocat în Tarragona găzduiesc câteva mii de membri ai Gărzii Civile.

Vasele au fost de atunci ţinta ridiculizării în tabăra susţinătorilor independenţei datorită faptului că unul dintre vasele de croazieră din Barcelona a fost decorat la exterior cu Tweety Pie – un personaj animat al Warner Bros cunoscut ca Piolin în Catalonia – care a devenit un fel de emblemă neoficială pentru ceea ce catalanii văd ca fiind lupta lor pentru independenţă.

Nu toţi membrii suplimentari ai Gărzii Civile sunt găzduiţi în cele trei vase de croazieră, în condiţiile în care aproximativ 1.000 de ofiţeri sunt găzduiţi în mai multe barăci, precum cea din Manresa, existente pe cuprinsul regiunii.

Un anumit număr de membri ai Gărzii Civile au fost transferaţi din Andaluzia în sudul Spaniei, unde opozanţii referendumului i-au condus cu urări şi slogane precum “Mergeţi şi prindeţi-i!”

Anterior, Madridul luase măsuri pentru a prelua controlul asupra Mossos d’Esquadra, forţa regională de poliţie a Cataloniei, o mişcare căreia i s-au opus atât Forn cât şi forţa în sine.

Mossos a primit ordinul de a împiedica deschiderea secţiilor de votare în dimineaţa de 1 octombrie, deşi rămâne de văzut dacă forţa regională va implementa directiva.