Spania: Lupta împotriva terorismului islamist se duce şi în spaţiul cibernetic

(photos.com)

Strategia naţională a Spaniei în privinţa luptei împotriva terorismului islamist prevede închiderea paginilor web care îi susţin pe mujahedini şi ideile lor şi arestarea celor care împrăştie informaţii legate de jihadism în spaţiul cibernetic, semnalează marţi cotidianul ABC.

Cu Planul strategic naţional pentru lupta împotriva fenomenului radicalizării violente, pe care guvernul îl va aproba în săptămânile următoare, autorităţile vor să pună capăt impunităţii cu care jihadiştii difuzează în Spania, pe internet, comentarii pline de ameninţări la adresa locuitorilor ţărilor occidentale. În cadrul acestui plan, un loc special îl are un capitol din cadrul strategiei privitoare la combaterea integrismului terorist în spaţiul cibernetic.

Cu acţiuni pe plan intern (în rândul celor care duc la capăt radicalizarea) şi extern (trimiterea de agenţi spanioli ai forţelor de ordine pe teren, în zonele de risc), Planul prevede şi ca secretariatul de stat pentru siguranţă să dirijeze lupta împotriva activismului jihadist pe internet, prin intermediul Centrului spaniol pentru coordonarea luptei antiteroriste.

Capacitatea fundamentaliştilor islamici de a recruta şi îndoctrina în scopul apărării ideologiei radicale, pe internet, aduce grave ameninţări la adresa siguranţei naţionale, explică ABC. Prin reţelele sociale, şi nu numai în Spania, musulmanilor din Occident li se cere să comită atentate sinucigaşe, fără discriminare; aceştia sunt îndemnaţi să lupte în Siria, Irak sau Mali şi sunt învăţaţi, tot pe internet, cum se încarcă un pistol sau cum se fabrică o bombă.

Potrivit cotidianului spaniol, exemple ale unor astfel informaţii difuzate pe reţelele sociale sau prin pagini de internet sunt numeroase.

În urmă cu doar o săptămână, guvernul spaniol arăta că apreciază drept prioritară pentru siguranţa naţională combaterea terorismului jihadist sub toate formele acestuia şi atrăgea atenţia asupra riscului întoarcerii teroriştilor care s-au format în Siria sau Mali. Terorismul jihadist continuă să fie una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei naţionale a Spaniei, se explica la acel moment.

Anterior, cotidianul El Pais dezvăluia faptul că Poliţia şi Garda Civilă din Spania cercetează 837 de dosare de terorism, dintre care 368 corespund terorismului islamic, iar Ministerul spaniol de Interne consideră că riscul unor atentate islamiste în Spania este ridicat, astfel că nivelul de alertă se află la 2 - risc probabil de atentate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe