Spania ordonă sacrificarea a mii de păsări după raportarea gripei aviare

Spania a ordonat uciderea a mii de raţe după ce un caz al tulpinei H5N8 a gripei aviare a fost raportat la o fermă din Catalonia.
(Captură Foto)

Guvernul regional catalan a confirmat joi că aproximativ 17.000 de raţe vor fi ucise pentru a opri răspândirea bolii puternic contagioase.

Laboratorul Veterinar Central din Algete, lângă capitala spaniolă Madrid, a anunţat prezenţa tulpinei H5N8 a gripei aviare după ce a examinat raţele la o fermă situată în apropiere de Girona.

De asemenea, marţi, o altă tulpină H5N8 a virusului aviar a fost descoperită la o barză moartă într-o zonă învecinată.

Păsările de la nouă ferme din regiunea catalană sunt examinate în prezent ca o măsură preventivă împotriva răspândirii virusului mortal.

Virusul s-a răspândit pe cuprinsul globului de la sfârşitul anului trecut, ducând la sacrificarea a milioane de păsări domestice şi la menţinerea păsărilor din crescătorii în spaţii închise.

Guvernul francez a ordonat marţi uciderea a 360.000 de raţe într-o regiune sud-vestică lovită de gripa aviară.

Iar miercuri, Coreea de Sud a confirmat o epidemie a tulpinei H5N8 a gripei aviare la o fermă de raţe în sud-vestul ţării.

Coreea de Sud a sacrificat un număr record de peste 33 milioane de păsări domestice, sau aproximativ o cincime din populaţia sa totală de păsări domestice, într-un efort de a controla şi opri răspândirea epidemiei de gripă aviară pe teritoriul său.

La rândul său, China a raportat investigaţii asupra unei noi tulpine a gripei aviare descoperită în ţară. Conform radioului de stat, noua tulpină, H7N9, a fost detectată doar în provincia Guangdong, până acum.

Virusul H5N8 este puternic contagios între păsări, dar nu a fost descoperit niciodată la oameni.

În luna ianuarie, Departamentul american pentru Agricultură a raportat că o tulpină a gripei aviare a fost identificată la o raţă sălbatică în statul vestic Montana. Tulpina părea să se potrivească cu tulpinile descoperite în timpul unei epidemii a virusului, în 2014 şi 2015, care a dus la moartea a milioane de pui.

Guvernele despăgubesc fermierii pentru toate păsările pe care le ucid ca răspuns la confirmarea prezenţei virusului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe