"Spectacolele cu animale, acte de cruzime". Protest în faţa circului Gärtner (Video)

Protest la Circul Gartner, 25 octombrie 2014.
Protest la Circul Gartner, 25 octombrie 2014. (Adrian Sturdza)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Zeci de persoane revoltate de modul în care sunt tratate animalele de circ au protestat sâmbătă, începând cu ora 14:00, în faţa circului Gärtner din Bucureşti.

Circul Gärtner, al cărui patron este cunoscut drept cel mai crud şi violent dresor de elefanţi din Europa, susţine spectacole cu animale sălbatice în parcarea Carrefour Orhideea. Metoda de dresaj a elefanţilor, enunţată de Gärtner sr. este: "Trebuie să-i scoţi elefantului ochiul drept, ca să poţi să-l loveşti mai bine pe partea aceea". Probabil nu întâmplător, unul din cei doi elefanţi aduşi de Gärtner în Capitală are, în locul ochiului drept, o bucată de sticlă.

Prin protestul lor, activiştii pentru drepturile animalelor au vrut să atragă atenţia asupra faptului ca spectacolele cu animale, sunt, în fapt, acte de cruzime. Animalele sălbatice sunt scoase din habitatul lor natural, sunt ţinute în cuşti, legate cu lanţuri şi adesea, dresori gen Gärtner le înfometează, electrocutează, bat, despart de puii lor, pentru a le face să răspundă la comenzi. Deseori animalele ajung să dezvolte comportamente repetitive, ceea ce indică gradul ridicat de suferinţă şi stres în care au fost aduse de dresori.

"Suferinţa animalelor folosite pentru distracţie n-ar trebui niciodată să ne amuze, ci ar trebui să ne oripileze că este încă permisă în România şi că circul cu animale n-a fost scos în afara legii", este mesajul pe care îl transmit iubitorii animalelor.

Pentru a-şi exprima convingerile, protestatarii au trebuit să înfrunte nu doar frigul, ci au trebuit să facă faţă şi agenţilor de pază de la firma NEI Guard, care au încercat obstinat să îi îndepărteze de la locul protestului şi să împiedice filmările.

Reamintim că, în data de 18 octombrie, activiştii pentru drepturile animalelor au fost victimele agresiunilor verbale şi fizice ale angajaţilor şi patronului circului, precum şi ale agenţilor Nei Guard.

Doi tineri - un băiat şi o fată - au fost loviţi, mulţi alţii au fost insultaţi, împinşi, brutalizaţi, iar altor două persoane li s-au smuls pur si simplu din mână telefoanele cu care filmau. Au fost depuse plângeri penale pentru agresiune, tâlhărie şi distrugere de bunuri, investigaţia fiind în curs.