Spectacolul continuă (Video)

Spectacolul Turandot la deschiderea Operei din Dubai
Spectacolul Turandot la deschiderea Operei din Dubai (wikipedia)

Faimoasa Operă din Dubai vrea să ne surprindă ca de obicei, atât prin fast şi grandoare, cât şi prin spectacolele pe care le găzduieşte. Săptămâna trecută, aici s-a auzit vocea lui Placido Domingo cât şi cea a lui José Carerras care au ridicat sala în picioare. Marele succes pe care l-au avut aceste spectacole, au dus la reprogramarea unui alt şir de spectacole ce vor urma în octombrie - noiembrie.

Placido Domingo s-a reîntors la Opera din Dubai, după inaugurarea făcută în 2011. Vocea lui a ridicat cortina la primul spectacol dintr-un şir de evenimente. Tenorul spaniol a devenit un maestru de ceremonii pentru noul boom de Opere din Golf Persic.

Opera din Dubai este o clădire în formă de barcă în districtul care găzduieşte cel mai înalt turn şi cel mai mare mall din lume. O casă plină de bilete îl primeşte pe spaniol, transformat în steaua căutată de toate monarhiile din Golful Persic pentru a-şi exprima marele talent. "Biletele pentru Placido Domingo au fost vândute la numai trei ore după ce au fost puse în vânzare", spun surse din Dubai World Opera. În octombrie 2011, a participat la deschiderea Royal Opera House Muscat, prima operă care şi-a deschis porţile în Golful Persic. "A fost o noapte emoţionantă. Am avut o personalitate de talie internaţională ca Placido Domingo, cu o producţie ca cea a lui Turandot de Giacomo Puccini", a recunoscut Naser Al Tafee, unul dintre directorii Operei Sultanatului Oman. Bucuroşi de acel succes factorii de decizie din Dubai au repetat formula . "El a fost în aproape toate operele din lume. Va avea tot ce vrea şi de ce are nevoie la acest spectacol" a explicat directorul Operei din Dubai, Hope Jasper presei locale. "Cred că va fi minunat. Am spus întotdeauna că cel mai bun trebuie să vină", ​​a adăugat britanicul.

Royal Opera House Muscat din Dubai
Royal Opera House Muscat din Dubai (Wikipedia.com)

Cu bilete începând de la 250 de dirhami (60 euro), s-a ascultat Bărbierul din Sevilla, cu ajutorul companiei italiene de operă Teatro Lirico Giuseppe Verdi din Trieste. În jur de 75 de spectacole au început să fie prezentate începând din august şi până la sfârşitul lunii normbrie.

O altă stea a operei spaniole, José Carreras, a sosit în Dubai pentru spectacole ce au avut loc în perioada 4-8 octombrie, în ultimul său turneu mondial, „A life in Music” „O viaţă în muzică ”. Turneul va avea loc aproape în toată lumea excepţie făcând Germania, unde tenorul va cânta în peste 8 oraşe. Datorită faptului că Germania şi-a adus un aport de 100 de milioane de euro pentru „Fundaţia contra Leucemiei”, ce este prezidată de Carreras, aici va avea loc în decembrie "maratonul benefic", ce va fi transmis în toată Germania.

Marele succes de la Opera din Dubai a obligat la programarea unei alte sesiuni de spectacole. "Oamenii care nu au putut obţine bilete pentru 8 octombrie vor avea o altă oportunitate de a asculta spectacolul live al unuia dintre cei mai mari tenori ai lumii", a anunţat recent Hope. În program va exista de asemenea spaţiu pentru hit-uri de muzică locală şi pentru succesele venite de pe Broadway . Opera din Dubai, cu o suprafaţă de 5.800 de metri pătraţi, fiind încorporată în districtul pentru care Borg Jalifa, dispută acoperişul lumii are cel mai înalt turn şi unde se extinde cel mai mare mall din lume, reprezintă un spaţiu echivalent a 200 de terenuri de fotbal. Cu un aspect care încearcă să repete succesul Sydney Opera House, grădina de pe acoperişul clădirii găzduieşte un restaurant exclusivist cu vedere spre universul artificial ridicat prin "harul petrodolarilor".

După trei ani de la începerea construcţiei, Opere din Dubai –concepută de Janus Rostock al studioului Atkins - încă îi lipseşte o parte a partiturii. O armată de muncitori lucrează încă la exteriorul unei clădiri, care seamănă cu un Dhow, tradiţionala barcă de navigaţie cu pânze ale cărei origini sunt disputate de arabi şi hinduşi. În luxosul interior din lemn de culoare închisă şi piele maro s-a avut grijă de fiecare detaliu. Cea mai recentă tehnologie permite să se joace cu spaţiu, transformându-l într-un teatru sau într-o sală de concert sau de expoziţie şi să modeleze un auditoriu între 900 şi 2000 de locuri. Marele candelabru central, care are o greutate de 5.000 de kilograme, conţine 2.900 de becuri LED. Munca de a dota Opera nu a fost lipsită de obstacole. Primul proiect proiectat de decedata Zaha Hadid, a fost prezentat societăţii în 2008 ce a fost îngropat de criza imobiliară care a lovit Dubai-ul. Compania constructoare locală Emaar a fost cea care a dorit să ducă visul la realizare aşa că l-a anunţat în martie 2012 pe Mohammed bin Rashid Al Maktum, monarhul Dubaiului, care este şi vicepreşedinte şi prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Royal Opera House Muscat din Dubai
Royal Opera House Muscat din Dubai (Wikipedia.com)

Spectacolul continuă atât în ceea ce priveşte lucrările adiacente, cât şi a minunatelor spectacole şi evenimente care se vor derula aici; după cum se cunoaşte, Dubaiul nu ţine cont de nimic când este vorba de grandoare, spectacol, arhitectură şi, mai nou, spectaculoasele prezentări de modă: totul se face pentru a atrage turişti din toată lumea.