Spectacolul florii indiene kurinji, care înfloreşte o dată la 12 ani [video]

Flori Kurinji sau Neelakurinji
Flori Kurinji sau Neelakurinji (captură video Youtube)

Doar câteva zile mai poate fi admirat covorul albastru spectaculos care acoperă versanţii munţilor Ghati, în sudul Indiei. Apoi, va trebui să aşteptăm 12 ani, deoarece floarea kurinji sau neelakurinji, care îi acoperă, înfloreşte numai o dată la 12 ani, din august până în octombrie, atrăgând sute de mii de turişti.

Neelakurinji în limba locală înseamnă floare (neela) albastră (kurinji). Această micuţă floare de munte în formă de clopoţel de culoare albastru strălucitor este o floare rară care creşte într-un singur loc în lume: în statul indian Kerala, la graniţa cu Tamil Nadu. Există diferite specii ale acestei flori, unele au un ciclu de înflorire de mai puţin de 7 ani, dar cele mai renumite apar o dată la 12 ani.

(captură video YouTube)

Floarea kurinji creşte pe versanţii unde este puţină floră şi nu există copaci. Este o floare cu tulpina înaltă, care poate ajunge la 30-60 cm, iar când înfloreşte, întregul tufiş este acoperit cu flori albastre strălucitoare.

Legenda spune că micuţa kurinji este floarea zeului Murugan, cel mai tânăr fiu al zeului Shiva. Acesta s-a căsătorit cu Valli, o nimfă a pădurilor, care i-a împletit o coroană de flori kurinji în jurul gâtului. De atunci, floarea kurinji a devenit un simbol al iubirii şi al romantismului. În tribul Paliya, se calculează vârsta persoanelor în funcţie de numărul de florescenţe neelakurinji pe care le-a văzut.

Dar, în prezent, chiar şi această floare luptă pentru supravieţuire: covoarele albastre se micşorează din ce în ce mai mult din cauza schimbărilor climatice şi a culturilor. Primii care au pus în pericol aceste flori au fost colonizatorii englezi, pentru plantaţiile lor de cafea, pin şi eucalipt.

Probabil că rămâne într-adevăr puţin timp să ne bucurăm de frumuseţea şi romantismul acestei flori. Vă invităm la o călătorie virtuală unde vă puteţi bucura de magia câmpului de flori.