Spicele de grâu ca amuletă în bijuteriile fine create de Chanel şi Chaumet (video)

Spice de grâu
Spice de grâu

Natura ca referinţă, în special spicele de grâu - amuleta figurilor istorice cum ar fi Josephine Bonaparte, care obişnuia să poarte Chaumet, iar mai târziu Coco Chanel - s-a impus în cele mai recente propuneri ale celor mai buni bijutieri din Franţa.

Bijuteria fină franceză a profitat de ultima zi a săptămânii de Haute Couture pentru a-şi prezenta colecţiile în ediţii limitate, cu piese unice, care ajung la cifre astronomice de până la 3 milioane de euro. Înainte de a fi prezentate, multe dintre acestea au fost deja vândute.

Este greu de ştiut ce a inspirat imaginaţia acestor artizani bijutieri pentru a-i face să aibă un succes deosebit în rândul clienţilor. Este foarte probabil ca investiţia vastă a firmelor să fi fost legată de celebrarea Bienalei de Anticariat din Paris, care va fi găzduită în Grand Palais, în luna septembrie. De data aceasta, din cauza creşterii preţului de închiriere a standurilor, branduri importante, cum ar fi Chanel, Cartier, Van Cleef & Arpels, Chaumet şi Dior, au preferat să rămână afară.

Eforturile s-au concentrat, prin urmare, în această zi de prezentare, în jurul iconicei Place Vendôme din Paris. Place Vendôme este celebră tocmai pentru magazinele sale de bijuterii, iar săptămâna aceasta a fost decorată cu un câmp de grâu autentic, cu un milion de spice, într-o lucrare a artistului Gad Weil realizată în colaborare cu Chanel.

Chanel

Casa Chanel a ales, ca protagonistă a ultimei sale colecţii de bijuterii, una dintre plantele preferate ale celebrei Mademoiselle Coco Chanel. Coco s-a născut la data de 19 august, ziua în care se sărbătoreşte festivalul recoltei, astfel că, încă din copilărie, a asociat imaginea acestei cereale cu norocul şi abundenţa, folosind spicele de grâu ca amuletă pe tot parcursul maturităţii sale.

Colecţia "Les Bles Chanel" este formată din 62 de piese, împărţite în patru categorii, corespunzătoare etapelor dezvoltării grâului: verde pentru primele spice şi galben pentru a evoca câmpul de aur scăldat de soare, prin intermediul safirelor, diamantelor galbene, peridotelor şi aurului galben.

Sosirea primăverii este imortalizată cu desene sau modele care includ turmalina verde, peridotul, diamante şi acvamarine, iar culesul este ilustrat cu safire galbene, diamante şi perle de cultură.

Colecţia a fost prezentată în apartamentul pe care Coco Chanel îl avea la Ritz, care a fost recent restaurat şi decorat ca pe vremea când era folosit de ea.

Chaumet

Grâul este de asemenea unul dintre elementele pe care le-a recuperat Chaumet în noua sa colecţie, în care a folosit şi dafinul, stejarul şi „fleur de lys” (floarea de crin) în reprezentarea naturii. Colecţia aminteşte în acelaşi timp de istoria casei, fondată în 1780, strâns legată de istoria Franţei. Sub domnia lui Ludovic al VII-lea, a apărut expresia „fleur de lys”, iar florile de crin aurii pe fond azuriu au devenit stema Franţei şi emblema specifică a regalităţii franceze.

Chaumet a fost bijutier oficial al lui Napoleon şi al soţiei sale Josephine şi este cea care a conceput cununa de lauri cu care s-a auto-încoronat împărat.

Astfel, casa de bijuterii a restaurat tradiţionala interpretare a acestor plante, legate de regalitate şi de zeii din mitologia greacă, care oferă o imagine de putere, măreţie şi delicateţe. Imaginile videoclipului prezentat mai sus ne conduc în magia acestei atmosfere.

Safire din Birmania şi Sri Lanka, piatra lunii, diamante, aur galben, perle roz şi spinele roz şi violet în piese transformabile care trec de la broşe la diademe sau cercei, o idee practică pe care Chaumet o reia.

Firma Chaumet are 12 maeştri artizani bijutieri în echipa sa de Bijuterii Fine, care au dedicat acestor piese delicate între 200 şi până la 1.500 de ore de muncă, care, dacă se adaugă la valoarea pietrelor, ne ajută să înţelegem preţurile dintr-o colecţie în care majoritatea broşelor şi a altor bijuterii de creaţie unică au fost deja vândute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură