Spioni americani au hăckuit sistemul bancar global, susţine un raport

Un grup de hackeri a susţinut că NSA a hackuit sistemul global de plăţi bancare SWIFT. Grupul a declarat că agenţia americană a monitorizat plăţi efectuate în Orientul Mijlociu şi America Latină.
(Captură Foto)

Misteriosul grup de hackeri, cunoscut sub numele de “Shadow Brokers”, a publicat vineri seară mai multe documente care au arătat că NSA a descoperit şi exploatat numeroase vulnerabilităţi care le-au permis să pătrundă ilegal în reţeaua bancară SWIFT.

Hackul, care s-a produs din cauza unor vulnerabilităţi în versiunile mai vechi ale sistemului Microsoft Windows, a permis spionilor NSA să monitorizeze fluxurile de bani dintre anumite bănci din Orientul Mijlociu şi America Latină.

Fostul contractor NSA, Edward Snowden, suspectat că ar spiona în favoarea Chinei, a descris hackul comis de NSA ca “mama tuturor bombelor”, făcând referire la o masivă bombă americană lansată în urmă cu câteva zile în Afganistan. Anterior, Snowden a publicat documente care au arătat că NSA are abilitatea de a intercepta mesaje SWIFT.

Mai mulţi analişti au declarat că dezvăluirile făcute de Shadow Brokers sunt credibile şi că documentele provin aproape sigur de la NSA, în condiţiile în care unele dintre ele poartă sigiliul agenţiei.

Vulnerabilităţile băncilor expuse

Raportul privind hackul conţinea de asemenea un cod de calculator ce poate fi adaptat de infractori pentru a pătrunde în serverele SWIFT şi pentru a monitoriza activitatea de mesagerie ce are loc între bănci, potrivit declaraţiilor lui Shane Shook, un consultant în securitatea cibernetică.

Shook a avertizat că acest cod poate fi folosit în operaţiuni similare furtului de anul trecut a 81 milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului.

Sistemul SWIFT, al cărui sediu este în Belgia, este folosit de numeroase bănci din lume pentru a transfera zilnic trilioane de dolari.

Documentele publicate par să indice că NSA a infiltrat două birouri de servicii ale SWIFT, lucru care i-a permis să monitorizeze tranzacţii ale unor instituţii financiare din Kuweit, Dubai, Bahrain, Iordania, Yemen şi Qatar. Birourile de servicii se ocupă de tranzacţii în numele unor bănci mai mici.

Revelaţii minimalizate

NSA nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, dar conducerea sistemului SWIFT a precizat într-o declaraţie că hackingul a implicat doar birourile sale de servicii şi nu propria reţea.

“Nu există niciun impact asupra infrastructurii şi datelor SWIFT. Totuşi, înţelegem că s-ar putea ca aceste comunicaţii dintre birouri de servicii şi clienţii lor să fi fost anterior accesate de părţi neautorizate”.

“Nu avem nicio dovadă care să sugereze că ar fi avut loc vreodată o accesare neautorizată a reţelei sau a serviciilor noastre de mesagerie”, se mai susţine în declaraţie.

Biroul de servicii EastNets din Dubai, care aparent a fost unul dintre birourile hackuite, a declarat că afirmaţiile făcute sunt total “false şi nefondate”.

Între timp, Microsoft a acoperit deja vulnerabilităţile găsite în atacul cibernetic. Într-o declaraţie, gigantul hi-tech a susţinut că nu a fost contactat de NSA în legătură cu breşa în sistemul SWIFT.