Spionii cehi atrag atenţia. Cehia, spionată agresiv de Rusia şi China, care efectuează operaţiuni de destabilizare

(Captură Foto)

Serviciile de informaţii ruseşti şi chineze se află în spatele celor mai agresive operaţiuni de spionaj din Republica Cehă, a declarat marţi agenţia de contrainformaţii a naţiunii central-europene într-un raport pentru anul 2018.

Activităţile de spionaj au fost legate de politică, diplomaţie, intelligence, economie şi război informaţional, a declarat agenţia cehă de contrainformaţii BIS. Aceasta a afirmat că agenţiile de informaţii externe, militare şi interne ale Rusiei - SVR, GRU şi FSB - au fost active în Republica Cehă anul trecut.

„Obiectivul cheie al Rusiei este manipularea proceselor de luare a deciziilor şi a persoanelor responsabile de luarea deciziilor pentru a forţa contrapartida să efectueze activităţi distructive”, a declarat BIS.

Operaţiunile hibride ale Rusiei împotriva adversarilor, percepute de NATO şi UE - „nu sunt elemente de informaţii sau activităţi de intelligence” - au reprezentat principala ameninţare pentru Republica Cehă, a declarat agenţia în raportul din 2018.

BIS a adăugat că agenţiile de informaţii, dar şi cele care nu aparţin acestui sector, din Rusia, pot schimba roluri şi funcţii, permiţând oricărei autorităţi sau agenţii să efectueze operaţiuni de spionaj.

Rusia a negat anterior afirmaţiile potrivit cărora operează o reţea de spionaj în Republica Cehă.

De asemenea, BIS a evidenţiat rolul activiştilor cehi pe o gamă ideologică largă care - „cu voie sau fără voie” - au susţinut operaţiunile de influenţă ale Rusiei.

"Activităţile din spectrul activiştilor pro-ruşi, care au fost implicaţi în răspândirea dezinformării, au reprezentat cea mai gravă ameninţare la constituţionalitatea Republicii Cehe în 2018", a spus BIS.

Agenţia de contrainformaţii cehă a avertizat, de asemenea, că regimul comunist chinez şi-a intensificat eforturile pentru recrutarea agenţilor şi destabilizarea instituţiilor statului din Republica Cehă în 2018.

Luna trecută, BIS a anunţat că a desfiinţat o reţea de spionaj rusă în 2018, care a planificat atacuri cibernetice împotriva membrului UE.

Anul trecut BIS a declarat că serviciile de informaţii ruse au fost în spatele unor atacuri cibernetice care vizau Ministerul de Externe ceh. BIS a avertizat că Rusia a continuat să folosească ofiţeri de informaţii nedeclaraţi care acţionează sub acoperire diplomatică ca parte a unei strategii generale de război hibrid împotriva membrilor UE şi NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe