Sprijinul istoric al Fed nu impresionează pieţele. S&P 500 cade la aproape 34% faţă de februarie

Wall Street, New York, centrul financiar al lumii
Wall Street, New York, centrul financiar al lumii (Timothy A. Clary / AFP / Getty Images)

Căderea bursei de pe Wall Street s-a agravat luni, pe măsură ce pandemia de virus Wuhan a obligat mai multe state americane să intre în carantină, aruncând în derizoriu măsuri fără precedent ale Fed pentru sprijinirea economiei.

După ce a redus ratele dobânzilor la aproape zero, Fed va sprijini acum împrumuturi pentru studenţi şi carduri de credit, precum şi achiziţionarea de obligaţiuni corporative şi va da împrumuturi directe companiilor.

Paşii, fără precedent, au ridicat temporar indicele bursier pe contracte futures din SUA înainte de începerea sesiunii de tranzacţionare de luni, dar numărul deceselor în creştere cauzate de virusul Wuhan - şi numărul celor în carantină - au trimis rapid indicii principali în roşu, punând S&P 500.SPX la paritate cu cea mai proastă lună de la al Doilea Război Mondial.

Investitorii au sperat că Senatul SUA va aproba un pachet de stimulare de 1 trilion de dolari în weekend, dar democraţii şi republicanii încă se încăpăţânau să ajungă la un acord.

Maryland, Ohio, Louisiana şi Delaware s-au alăturat New York-ului şi Californiei pentru a cere oamenilor să rămână acasă, prevestind o oprire a activităţii economice şi mai multe probleme pentru acţiunile din SUA, astfel că mai mulţi analişti şi-au redus prognozele de creştere.

Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie totală a PIB real global în 2020 de 24% în PIB în al doilea trimestru: de două ori şi jumătate mai mare decât recordul precedent de după război.

Măsurile de stimulare ale Fed nu au reuşit să-i liniştească pe investitorii speriaţi de o ştergere a 9 trilioane de USD în valoarea de referinţă S&P 500.

S&P 500 era pe cale să se închidă cu 34% mai jos de nivelul său record din februarie, nivelul cel mai scăzut de când temerile produse de pandemia de virus Wuhan au cuprins Wall Street.