Sprijinul pentru cancelarul german Merkel este în cădere liberă

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, a fost ales lider al social-democraţilor germani (SPD). Conform unui sondaj Emnid, avantajul cancelarului Merkel s-a redus cu 4% în faţa SPD-ului.
Martin Schulz
Martin Schulz (Frederick Florin/AFP via Getty Images)

Suportul pentru alianţa conservatoare a cancelarului german Angela Merkel s-a redus cu 4%, a arătat un sondaj de opinie duminică – cel mai scăzut procentaj înregistrat de alianţă în aproape 3 ani şi jumătate.

Merkel menţine în continuare un avans strâns faţă de social-democraţii (SPD) de centru-stânga, care în urmă cu o săptămână l-au numit pe Martin Schulz liderul lor.

SPD a obţinut 29% într-un sondaj publicat în ziarul Bild am Sonntag – o creştere cu 6 procente despre care Bild a declarat că a fost cea mai mare creştere pentru un partid înregistrată de agenţia specializată în sondaje Emnid.

Această creştere plasează SPD în cea mai bună poziţie a într-o perioadă de peste 4 ani.

Suportul pentru partidul CDU al lui Merkel şi al partenerului său, partidul CSU din Bavaria, a scăzut cu 4 puncte, ajungând la 33%. Conform datelor analizate de website-ul specializat în sondaje wahlrecht.de, este cea mai redusă distanţă dintre cele două blocuri politice începând cu septembrie 2013.

“Martin Schulz reuşeşte să aducă înapoi foştii alegători ai SPD şi să ajungă la ei pe cale emoţională”, a declarat Torsten Schneider-Haase de la agenţia Emnid pentru Bild . “O schimbare atât de mare în preferinţele faţă de un partid într-o singură săptămână este o treabă unică”.

SPD l-a numit duminică pe Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, ca lider al său, înlocuindu-l pe Sigmar Gabriel, care a declarat că se retrage pentru a creştere şansele partidului pe scena politică.

Mişcarea a infuzat energie în SPD, partenerul junior al marii coaliţii politice a cancelarului Merkel, înaintea alegerilor federale din luna septembrie.

Schulz a promis că o va înlocui pe Merkel cu o campanie ce urmăreşte să depăşească “diviziunile profunde” care au alimentat populismul în Germania în anii recenţi.

Într-un duel teoretic pentru funcţia de Cancelar, sondajul Emnid a arătat că Merkel ar putea învinge social-democraţii cu 41% dintre voturi faţă de 38% cât ar obţine Schulz.

SPD a explorat o eventuală colaborare cu Verzii şi Partidul de extremă stânga Linke pentru formarea unui guvern de coaliţie de stânga după alegeri, dar cele trei formaţiuni politice au nevoie de mai mult suport ca aceasta să devină o opţiune viabilă.

Sondajul Emnid – un sondaj desfăşurat asupra a 2.233 de alegători în perioada 26 ianuarie – 2 februarie – a arătat că suportul pentru Verzi şi Linke a scăzut cu 2 şi, respectiv, 8 procente.

Partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a rămas tot cu 11%, în timp ce poziţia Partidului liberal al Democraţilor Liberi (FDP) a rămas de asemenea neschimbată la 6%.

Schulz a făcut apel la creşterea salariilor pentru muncitori, a descris politicile preşedintelui american Donald Trump ca fiind anti-americane şi a avertizat împotriva ridicării sancţiunilor impuse asupra Rusiei pentru rolul ei în criza ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe