SRI lucrează. Nouă străini suspectaţi de legături cu terorismul, daţi afară din ţară. Alţi 246, opriţi la graniţă

Nouă cetăţeni străini suspectaţi de acţiuni care au legătură cu terorismul au fost declaraţi indezirabili în acest an şi îndepărtaţi de pe teritoriul naţional, iar alte 246 de persoane au fost oprite la graniţă din aceleaşi motive, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI.
Sigla SRI.
Sigla SRI. (Epoch Times România)

"SRI, ca autoritate naţională în domeniul antiterorismului, îşi reiterează eforturile în vederea prevenirii oricăror ameninţări teroriste la adresa României şi a aliaţilor săi. În ceea ce priveşte numărul de expulzări ale persoanelor suspectate de acţiuni care au legătură cu terorismul, în 2015, la propunerea SRI, Curtea de Apel Bucureşti a pus în aplicare măsura de declarare ca indezirabil în cazul a nouă cetăţeni străini care reprezentau o ameninţare pe profil antiterorist, aceştia fiind îndepărtaţi de pe teritoriul naţional.

De asemenea, tot la propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Interne a pus în aplicare măsura de nepermitere a intrării în ţară (NPI) a 246 de persoane care comportau riscuri pe profil antiterorist", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Străinii respinşi la graniţă şi care au fost declaraţi indezirabili provin în special din Irak, Palestina, Maroc, Tunisia, Siria, iar aproximativ 70% dintre aceştia sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul Daesh (ISIS).

"Principalele motive care au condus la iniţierea şi aplicarea unor măsuri preventive au fost date de: background-ul radical sau terorist al persoanei sau familiei, conexiunile cu entităţi teroriste, demersuri de coagulare a unor grupuri de străini susţinători ai unor entităţi jihadiste, în special Daesh; (auto) radicalizare şi propagandă (inclusiv online) în favoarea unor entităţi teroriste (preponderent Daesh); încercarea de a tranzita România pentru a se alătura Daesh în Siria", a explicat Ovidiu Marincea.

Potrivit reprezentantului SRI, numărul celor care nu au fost lăsaţi să intre în ţară este în creştere şi se datorează măsurilor active cu caracter preventiv pe care atât SRI, cât şi serviciile partenere le-au instituit pentru diminuarea riscurilor generate de fenomenele reprezentate de "foreign fighters/returnees".

"În contextul european de securitate, în care atacurile teroriste din Franţa s-au soldat cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti, SRI desfăşoară o susţinută activitate de monitorizare a situaţiei din România. Pe baza datelor deţinute în prezent, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă rămâne la nivelul albastru-precaut, întrucât informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist pe teritoriul României.

În calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, SRI menţine permanent legătura cu autorităţile care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, astfel încât orice potenţial risc la adresa securităţii naţionale să fie analizat şi evaluat pentru a adopta măsurile adecvate", a afirmat Ovidiu Marincea.

În acest sens, SRI şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a cetăţenilor.

"În paralel, SRI are în vedere şi acţionează pentru accelerarea schimbului de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT (Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului), cât şi cu serviciile partenere, astfel încât instituţia noastră să contribuie la demersurile întreprinse la nivel naţional şi internaţional pentru apărarea valorilor democratice", a punctat purtătorul de cuvânt al SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne