SRI, mai harnic decât FBI-ul. Creştere de 700% la interceptări

Deşi de 16 ori mai puţini la număr decât americanii şi incomparabil mai puţin vizaţi de terorişti, românii sunt totuşi de două ori mai ascultaţi. Nu de către autorităţile care ar trebui să le asculte şi rezolve păsurile, ci de către SRI.
SRI
SRI (Epoch Times România)

În România, ţară cu o populaţie de 16 ori mai mică decât Statele Unite, SRI ascultă pe "securitate naţională" de 2 ori mai multe telefoane decât o face FBI în SUA, scrie coalitiaromana.org.

Astfel, din ultimul raport de activitate al SRI, reiese că, în 2014, băieţii noştri cu ochi albaştri au făcut, la o populaţie de 20 de milioane, 2.469 de înregistrări în baza Legii 51/1991, respectiv interceptări vizând infracţiuni ce intră în categoria spionaj, trădare, ameninţări teroriste, în timp ce FBI se laudă cu doar 1.416 interceptări pe o lege similară, la o populaţie de 319 milioane de persoane.

Practic, SRI interceptează de două ori mai mult decât omologii lor americani, în contextul în care România nu este nici pe departe expusă la risc de spionaj şi atac terorist cum sunt Statele Unite.

Din datele furnizate de rapoartele SRI mai reiese un aspect alarmant şi anume că în ultimii 10 ani totalul interceptărilor făcut de SRI a crescut cu 700%, această statistică incluzând atât interceptările pe securitate naţională cât şi cele cerute de DNA, parchete şi alte instituţii, astfel că de la 6.370 de interceptări, în 2005, s-a ajuns, în 2014, la 44.759 interceptări.

"Creşterea cu 700% a interceptărilor pe o perioadă de 10 ani ar trebui, dacă nu să îngrijoreze, cel puţin să preocupe atât societatea civilă cât şi presa din România. Vorbim, totuşi, despre o societate care a fost ţinută captivă timp de 45 de ani de un sistem opresiv ce s-a folosit din plin de tehnica "ochiul şi timpanul", arată sursa citată.

Articolul original poate fi citit aici

Mai reamintim, în context, că SRI, serviciu care interceptează de două ori mai multe convorbiri decât SUA, a făcut, în ultimul an, un lobby mai intens ca de obicei pentru adoptarea unor legi de tip Big Brother, invocând faptul că în noul context internaţional în care terorismul cunoaşte o tot mai mare amploare, nu se poate descurca fără legi noi, care să permită, eventual, inclusiv percheziţiile electronice fără mandat.

De altfel, fostul director al SRI, George Maior, a demisionat după o ieşire inexplicabil de virulentă la adresa Curţii Constituţionale a României, care a respins mai multe legi de tip Big Brother.