Stare de urgenţă. Firmele, obligate să dea liber plătit angajaţilor cu copii de şcoală şi în timpul vacanţei

.
. (verticalonline.ro)

Firmele din România sunt obligate să dea liber plătit angajaţilor cu copii de şcoală, în condiţiile legii, şi mai departe, în vacanţă, pe timpul stării de urgenţă, se stipulează în Ordonanţa de Urgenţă nr 41/2020, publicată în Monitorul Oficial.

Practic, Guvernul a modificat din nou legea 19/2020, prin care s-a instituit obligaţia angajatorilor să dea liber unuia dintre părinţi pentru a avea grijă de copil pe perioada în care şcolile sunt închise, arată startupcafe.ro.

Iniţial, legea se aplică doar în afara vacanţelor, însă ordonanţa o extinde şi pe perioada vacanţelor, dacă este stare de urgenţă pe teritoriul României.

"Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară, ca urmare a stării de urgenţă decretate în condiţiile legii", prevede noua OUG 41/2020, are modifică Legea 19/2020.

În cazul părinţilor care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înştiinţeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Articolul integral poate fi citit aici.