Stare de urgenţă în Hawaii din cauza febrei Dengue. Obama cere 1,8 mld USD pentru combaterea virusului Zika

Preşedintele Barack Obama intenţionează să ceară Congresului SUA fonduri de aproape 2 miliarde de dolari pentru lupta împotriva răspândirii virusului Zika pe teritoriul american. În acelaşi timp, primarul comitatului Hawaii a declarat stare de urgenţă ca urmare a răspândirii febrei Dengue.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya. (Captură Foto)

În cadrul unor măsuri ce evidenţiază derularea unui an periculos în SUA din cauza ţânţarilor, primarul comitatului Hawaii, Billy Kenoi, a declarat starea de urgenţă din cauza febrei Dengue, în timp ce preşedintele Barack Obama caută să obţină fonduri de urgenţă în lupta dusă de americani împotriva virusului Zika.

Primarul comitatului Hawaii a declarat starea de urgenţă după înregistrarea a 251 de cazuri confirmate de febră Dengue, pe Insula Mare din Hawaii, cea mai gravă epidemie din regiune din ultimii 70 de ani.

Guvernatorul din Hawaii este aşteptat să anunţe în curând o stare de urgenţă la nivel de stat, a raportat CBS. Starea de urgenţă permite guvernului să adopte măsuri rapide şi să folosească fonduri suplimentare pentru a reduce populaţia de ţânţari, astfel încât să protejeze rezidenţii de întepături, şi să educe populaţia în privinţa bolilor transmise de ţânţari. Starea de urgenţă va dura cel puţin 60 de zile.

Hawaii a fost primul stat american lovit de efectele tragice ale virusului Zika, atunci când, în Oahu, o mamă a dat naştere unui copil cu microcefalie (capul şi creierul neobişnuit de mici). Microcefalia a fost asociată infecţiei cu virusul Zika. Oficialii consideră că mama a fost infectată cu virusul în timpul unei călătorii în Venezuela, pe când se afla în primele săptămâni de sarcină.

Oficialii din Hawaii se tem că insulele au condiţii ideale pentru înmulţirea ţânţarilor, care transportă atât febra Dengue cât şi virusul Zika. Alte state americane, în special de-a lungul coastei Golfului, au medii similare, calde, umede, în care ţânţarii se pot înmulţi.

În câteva state americane au fost identificate deja cazuri de infectare cu virusul Zika. În plus, ţânţarii care înţeapă oameni infectaţi, pot transmite mai departe virusul.

Pentru a lupta împotriva unei posibile epidemii de Zika în SUA, preşedintele Obama intenţionează să ceară Congresului fonduri de urgenţă, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, pentru derularea unor programe de control a răspândirii ţânţarilor, precum şi pentru cercetări în vederea descoperirii unui vaccin, pentru educaţie şi îmbunătăţirea sănătăţii în cazul femeilor însărcinate care dispun de venituri mici, a anunţat Casa Albă.

Cererea include, de asemenea, ajutoare în valoare de 355 milioane de dolari pentru America de Sud, America Centrală şi Caraibe, unde virusul Zika se răspândeşte cel mai rapid în prezent. Mişcarea are loc în condiţiile în care Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) a anunţat că centrul său de operaţiuni de urgenţă a fost plasat la cel mai înalt nivel, "Nivelul 1", din cauza virusului Zika.

Centrul a mai ajuns la acest nivel doar de 3 ori în trecut: în timpul epidemiei de Ebola, în 2014; în timpul pandemiei de H1N1, în 2009; şi după Uraganul Katrina în 2005.

În ciuda faptului că a făcut cererea pentru fondurile respective, Obama a încercat să liniştească publicul: “Nu ar trebui să existe panică în privinţa acestui lucru. Oamenii nu vor muri din aşa ceva”, a precizat el, adăugând totuşi că este ceva ce “trebuie luat în serios”.