Statele europene se ceartă în privinţa soluţiilor la criza refugiaţilor

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn
Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La sfârşitul săptămânii, miniştrii de Externe ai UE se vor întâlni pentru a discuta despre criza refugiaţilor. Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, a făcut apel la înfiinţarea unei instituţii europene pentru refugiaţi, arătând că este nevoie de proceduri europene. State precum Lituania, Letonia şi Slovacia se opun însă unor cote obligatorii de refugiaţi, iar Ungaria susţine că ”este o problemă germană”.

”Sistemul actual de azil care este de orientare europeană, dar gestionat la nivel naţional duce la discrepanţe incredibile în ceea ce priveşte durata procedurilor de azil şi rata de aplicaţii admise”, a declarat Asselborn pentru ziarul german Süddeutschen Zeitung.

În opinia sa, Biroul European de sprijin pentru azil (EASO) din Malta ar trebui să se asigure că la nivelul UE toate statele membre aplică aceleaşi standarde în gestionarea refugiaţilor. Astfel, ar fi necesară o instanţă europeană de judecată, precum şi funcţionari internaţionali care să lucreze la graniţele externe în situaţii de criză.

Dacă Germania, Franţa şi Italia s-au pronunţat pentru cote obligatorii care să stabilească câţi refugiaţi primeşte fiecare stat, Letonia, Lituania şi Slovacia se opun în continuare acestora. ”Cotele nu-i opresc pe imigranţi şi nici nu împiedică pierderea vieţii lor în camioane şi pe vapoare. Experienţa noastră de până acum a arătat că oamenii aceştia nu vor să vină şi să rămână în Slovacia, ci vor să plece mai departe în Germania, Marea Britanie sau Suedia”, a declarat ministrul slovac de Externe pentru ziarul Bild.

Pe aceeaşi linie, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a declarat: ”cotele obligatorii nu rezolvă problema. Noi vrem să-i ajutăm pe cei care se tem pentru viaţă lor şi fug de război, dar nu pe cei care doar vor să trăiască mai bine”. Iar omologul său leton Edgars Rinkēvičs a cerut ca împărţirea refugiaţilor să ţină cont de ce poate duce fiecare ţară.

Orban a susţinut în cadrul întâlnirii de azi cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz că ”problema refugiaţilor nu este una europeană, ci una germană deoarece aceştia nu vor să rămână în Ungaria, ci să ajungă în Germania. Singura noastră sarcină este să-i înregistrăm”.

Chiar şi premierul ungar Viktor Orban a apărat măsurile controversate pe care le-a luat pentru a bloca imigraţia, precum construirea unui gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Serbia, într-un articol pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care critică ”eşecul politicii de migraţie a UE”. Ungaria a cerut deja opt milioane de euro cu titlul de ajutoare de urgenţă pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor.

Mai mult, Orban a susţinut chiar în cadrul întâlnirii de azi cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz că ”problema refugiaţilor nu este una europeană, ci una germană deoarece aceştia nu vor să rămână în Ungaria, ci să ajungă în Germania. Singura noastră sarcină este să-i înregistrăm”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe