Statele Unite ale Americii se retrag din UNESCO

SUA a decis în mod neaşteptat că se retragă din UNESCO, organizaţia Naţiunilor Unite care se ocupă de educaţie şi cultură, pentru că ar fi anti-Israel.
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)

Decizia pare să fi fost luată de Donald Trump împotriva criteriului secretarului de Stat Rex Tillerson care sprijinea abandonarea organizaţiei, dar mai târziu.

Motivul întârzierii lui Tillerson era că în această săptămână Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization/UNESCO) decide cine va fi următorul său secretar general. Există doi potenţiali candidaţi: fostul ministru francez al Culturii, socialista Audrey Azoulay, şi fostul ministru al Culturii din Qatar, Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari. Ieşirea Statelor Unite ale Americii va intra în vigoare la 31 decembrie 2018.

Franţa dorea ca SUA să o sprijine pe socialista Azoulay şi să rămână implicată în organizaţie. Tillerson explicase deja preşedintelui Emmanuel Macron, într-o întâlnire avută în urma Adunării Generale a ONU de acum trei săptămâni, că Washingtonul va ieşi din organizaţie, potrivit publicaţiei El Mundo.

Washingtonul a justificat decizia datorită presupusei orientări anti-Israel a UNESCO şi presupusa necesitate de reforme în gestionarea internă a organizaţiei, şi a exprimat hotărârea de a continua colaborarea cu UNESCO, cu toate că nu ca o ţară membră.

De fapt, SUA a încetat să achite contribuţia sa la UNESCO în 2011, cu guvernul lui Barack Obama, atunci când organizaţia a acceptat Palestina ca membru, cu votul a două treimi dintre ţări, aşa cum dictează statutul său.

Nu este prima dată când un preşedinte republican părăseşte UNESCO. În 1984, cu Ronald Reagan la Casa Albă, SUA a părăsit organizaţia, pe care a acuzat-o de ''politizare a tuturor aspectelor aflate sub jurisdicţia sa, ostilitate faţă de instituţiile de bază ale unei societăţi libere, în special pieţei libere şi libertatea presei şi o extindere bugetară fără limite".

În acea ocazie, plecarea SUA avea o componentă personală considerabilă, confruntarea dintre Washington şi fostul director al UNESCO, senegalezul Amadaou Mahtar Mbow. La acea vreme, Marea Britanie a prim-ministrului Margaret Thatcher a urmat exemplul SUA şi, în 1985, a părăsit organizaţia. Londra a revenit în 1997, cu Tony Blair ca prim-ministru, şi SUA în 2002, când era preşedinte George W. Bush.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură