Statul Islamic ar fi decapitat un jurnalist american

Jurnalistul american James Foley.
Jurnalistul american James Foley. (Captură.)

Presupuşi militanţi ai Statului Islamic au publicat marţi un material video care ar arăta o presupusa decapitare a jurnalistului american James Foley precum şi câteva imagini cu un alt jurnalist american care ar fi captiv.

Întregistrarea video, intitulată ”Un mesaj către America”, a fost publicată pe reţelele de socializare pe 19 august şi a reprezentat un mesaj sumbru pentru preşedintele american, Barack Obama, care trebuie să decidă următoarele acţiuni ale Statelor Unite în Irak.

Pe film apare James Foley rostind un mesaj împotriva politicii administraţiei americane, scenariu obţinut probabil prin tortură sau rele tratamente. La sfârşitul înregistrării se poate observa cum gardianul lui Foley îi pune un cuţit la gât şi începe să execute mişcări de tăiere a capului acestuia. Filmul se întrerupe şi este prezentat ceea ce pare a fi capul lui Foley pus pe cadavrul său.

Criminalii afirmă ca jurnalistul american a fost decapitat după ce Barack Obama a ordonat raiduri aeriene asupra poziţiilor militanţilor islamici ai organizaţiei Statul Islamic, din nordul Irakului.

”Dacă este real, suntem dezgustaţi de crima brutală a unui jurnalist american inocent şi transmitem cele mai profunde condoleanţe familiei şi prietenilor lui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, Caitlin Hayden.

Mesajul dur al materialului video era clar şi direct şi avertizează că vor exista represalii şi mai mari împotriva SUA dacă forţele militare americane vor continua să se implice în Irak.

Publicat pe social media, materialul a provocat îngrijorări printre americani.

Foley, în vârstă de 40 de ani, a fost răpit de bărbaţi înarmaţi pe 22 noiembrie, 2012, în nordul Siriei, pe când se îndrepta spre graniţa turcă, potrivit GlobalPost, o publicaţie din Boston pentru care lucra Foley. Acesta a relatat reportaje din Orientul Mijlociu timp de cinci ani şi a fost răpit şi eliberat în Libia.

Jurnalistul american Steven Sotloff, care a apărut la finalul materialului video, a dispărut în nordul Siriei în timp ce relata, în iulie 2012. Acesta a scris pentru publicaţia Time cât şi pentru alte agenţii de presă.

Pe o pagină de Facebook destinată lui Foley, un mesaj din partea mamei sale, Diane Foley, preciza: ”Nu am fost niciodată mai mândră de fiul nostru Jim. El şi-a dat viaţa încercând să expună suferinţa poporului sirian în faţa lumii”.

”Implorăm răpitorii să cruţe viaţa ostatecilor rămaşi. Precum Jim, ei sunt inocenţi. Ei nu au niciun control asupra politicii guvernului american în Irak, Siria sau oriunde altundeva în lume”.

Statul Islamic nu a executat până acum cetăţeni americani în public dar a omorât mii de civili irakieni şi sirieni, inclusiv femei şi copii, capturaţi în urma atacurilor.

În ultimele două săptămâni, Statele Unite au lansat o serie de atacuri aeriene împotriva poziţiilor extremiştilor islamici. Gruparea radicala controleaza parti din Siria si din nordul Irakului şi a capturat în ultimele două luni aproximativ o treime din Irak.