Statul Islamic: O ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale? (retrospectivă)


Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Rapide şi la scară largă, cuceririle militare ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria îngrozesc lumea. Statul Islamic profită de prăbuşirea statelor din Orientul Mijlociu şi contracarează strategia coaliţiei anti-jihadiste condusă de Statele Unite ale Americii. Statul Islamic este o mişcare agresivă, cu o identitate clară surpinzătoare, date fiind originile sale şi faptul că aceasta este formată din voluntari din întreaga lume.

Mişcarea jihadistă Statul Islamic, care controlează în prezent o mare parte din nord-estul Siriei şi nord-vestul Irakului, pare de asemenea hotărâtă şi încrezătoare că regiunea din jurul său este confuză. În pofida denumirii sale, SI nu constituie nicidecum un stat nou, în condiţiile în care gruparea şi liderii săi resping ideea de frontieră.

Deşi, iniţial mişcarea Statul Islamic, cunoscută şi sub acronimul în limba arabă Daesh, a fost doar o facţiune extremistă marginală, ea a devenit de-a lungul anilor cea mai puternică şi cea mai de temut organizaţie teroristă din zonă. SI dispune de asemenea de toate mijloacele financiare şi de armele necesare pentru a-şi putea atinge scopurile religioase şi pentru a conduce un război etnic în Siria şi Irak.

De fapt, Statul Islamic este mult mai mult decât o organizaţie teroristă. Daesh este un stat terorist perfect structurat cu toate puterile pe care le presupune. Acest stat se bazează pe modul de organizare a foştilor militari ai regimului lui Saddam Hussein şi mai ales pe fanatismul religios al liderului său, califul Abu Bakr al-Baghdadi, care este înconjurat de un Consiliu de război, de 'miniştri' şi de guvernatori care administrează fiecare teritoriu cucerit.

Foarte puţine lucruri se ştiu despre al-Baghdadi, însă, potrivit biografiei sale postată pe site-urile jihadiste în 2013, el ar fi obţinut un doctorat în studii islamice de la o universitate din Bagdad.

De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Statul Islamic a apărut ca o miliţie puternică şi însetată de sânge. În vara anului 2014, liderul său a proclamat crearea unui califat islamic (Al Dawla al-Islamiya) pentru a arăta mai clar că acest califat nu se limitează doar la Irak şi Siria, ci vizează de asemenea şi alte teritorii.

Gruparea este cunoscută pentru uciderea în masă a zeci de persoane, dar şi pentru execuţii publice, răstigniri şi alte fapte sângeroase abominabile.

În 2014, un număr necunoscut de sirieni, mai mulţi soldaţi libanezi, cel puţin 10 kurzi, doi jurnalişti americani, un american şi doi britanici angajaţi ai unor agenţii umanitare, au fost decapitaţi de grupare, iar înregistrări video cu decapitările au fost postate pe internet. Unele dintre aceste decapitări au fost se pare comise de un individ care vorbeşte limba engleză cu accent britanic şi care apare în mai multe videoclipuri, fiind cunoscut sub pseudonimul de 'Jihadi John'.

James Foley a fost primul jurnalist american decapitat de SI ca represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak. Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experienţă, a fost răpit de bărbaţi înarmaţi în Siria în noiembrie 2012. Acestuia i-a urmat un alt jurnalist american, Steven Sotloff, care a lucrat pentru mai multe publicaţii, printre care revista americană Time. El a fost răpit la 4 aprilie 2013 la Alep în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia.

La mijlocul lunii septembrie, militanţii SI au difuzat o nouă înregistrare video, de data acesta cu executarea prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines. Imaginile au fost similare celor cu execuţiile jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff, difuzate în urmă cu o lună.

Britanicul Alan Henning, tot un angajat umanitar, a fost cel de-al patrulea ostatic occidental executat prin decapitare de SI. Videoclipul legat de uciderea lui Henning, intitulat 'Un nou mesaj către America şi aliaţii ei', a fost realizat folosind acelaşi scenariu ca în execuţiile precedente. Persoana care apare pe înregistrarea video ca fiind cel care îl execută pe Alan Henning este numită de media occidentală 'Jihadi John' şi este aceeaşi cu executantul jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff şi al lucrătorului umanitar britanic David Haines.

Strategia iniţială a SI pentru resurse a fost şantajul şi jafurile. Apoi, strategia lui al-Baghdadi s-a îndreptat către obţinerea de resurse prin atacuri la scară largă care vizează cucerirea de teritorii. Neputând să servească sub noul guvern irakian după desfiinţarea armatei lui Saddam Hussein, foştii soldaţi irakieni au devenit luptători ai SI, potrivit expertului în Orientul Mijlociu Fawaz Gerges.

În septembrie, CIA a anunţat că numărul celor care luptă pentru SI ar putea fi de trei ori mai mare decât estimările anterioare. Analiştii şi oficialii americani au estimat iniţial numărul combatanţilor la 10.000, însă acum Daesh 'poate număra între 20.000 şi 31.500 de combatanţi' în Irak şi Siria, a afirmat un oficial al CIA.

După fiecare cucerire de teritoriu, prioritatea SI este de a realiza o 'purificare etnică' pentru a-i elimina pe toţi potenţialii inamici şi pentru a-şi asigura obedienţa religioasă totală.

Liderii SI au reuşit să şteargă orice urmă a civilizaţiei occidentale, în special în rândul miilor de voluntari străini şi arabi care s-au alăturat grupării. Se estimează că în prezent există peste 12.000 de luptători străini în rândurile organizaţiei teroriste. Devotamentul acestor tineri pentru Daesh îi îngrijorează în mare măsură pe occidentali care se tem, şi pe bună dreptate, că îndoctrinarea şi experienţa acestora în manipularea armelor şi a explozibililor ar putea servi la organizarea de atacuri în Europa şi în alte regiuni ale lumii.

Statul Islamic nu pare a fi un fenomen efemer. Structurile sale sunt suficient de solide şi, chiar dacă liderii săi actuali vor fi eliminaţi într-o zi, procesul succesiunii la conducerea SI i-ar permite organizaţiei să supravieţuiască, la fel cum a făcut-o reţeaua teroristă Al-Qaeda după moartea lui Osama Bin Laden.

În prezent, peste 60 de ţări, între care mai mult de zece state occidentale, participă la coaliţia condusă de Statele Unite ale Americii creată în luna septembrie pentru a lupta împotriva militanţilor SI din Irak şi Siria. Circa 30 de state au convenit la mijlocul lunii septembrie să ofere Irakului tot sprijinul necesar, inclusiv mijloace militare în lupta împotriva organizaţiei jihadiste.

În luna august, Statele Unite au început loviturile aeriene împotriva poziţiilor SI în Irak. În septembrie, preşedintele american Barack Obama a format coaliţia internaţională de luptă împotriva SI în încercarea de a împiedica avansul militar al grupului jihadist. Coaliţia condusă de SUA desfăşoară în prezent lovituri aeriene împotriva militanţilor SI atât în Siria, cât şi în Irak.

Pentru a elimina Statul Islamic drumul va fi lung şi anevoios. Până când populaţia locală nu va înţelege pe deplin pericolul pe care îl presupune Statul Islamic şi fără o soluţie politică viabilă care să pună capăt rivalităţilor dintre suniţi şi şiiţi în Irak şi Siria, şansele de succes rămân însă neglijabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe