Statul Minnesota declară stare de urgenţă din cauza gripei aviare

(Captură Foto)

Statul american Minnesota a declarat stare de urgenţă datorită gripei aviare care a lovit peste 40 de ferme de păsări din acest stat, susţine NBC News. În plus, statul oferă medicamentul antigripal Tamiflu persoanelor care au avut contact cu păsările moarte sau infectate pentru a se asigura că nu se vor îmbolnăvi.

Tulpina H5N2 a gripei aviare s-a răspândit în 12 state americane. Virusul poate ucide puii şi curcanii în scurt timp. Peste 7 milioane de păsări au fost ucise în SUA datorită virusului, estimează Departamentul american pentru Agricultură.

Producătorii de păsări au fost sfătuiţi în legătură cu modalităţile prin care îşi pot proteja păsările. Experţii consideră că virusul este purtat de păsările de apă care migrează din Asia. Multe păsări pot purta virusul H5N2 fără să se îmbolnăvească.

În Minnesota, aproximativ 87 de oameni au fost identificaţi că au manipulat păsări bolnave, a declarat Kristen Ehresmann, specialistă în boli infecţioase în cadrul Departamentului de Sănătate din Minnesota. Ea a declarat că 70 dintre aceste persoane au fost de acord să folosească Tamiflu, un medicament antiviral care aparent ar putea preveni răspândirea gripei la oameni.

Nu există nicio dovadă că oamenii pot contracta H5N2 dar ei pot contracta alte forme ale gripei aviare, în special tulpinile H5N1 şi H7N9.

“Nu am văzut niciun caz uman [de gripă aviară]”, a declarat Ehresmann. “Este posibil să existe, dar noi nu am văzut un asemenea caz până acum.”

Aşadar, sfatul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor este acela ca oamenii să ia medicamente ca o măsură de precauţie.

Păsările infectate vor fi distruse iar păsările pentru vânzare vor fi testate, au declarat guvernatorul din Minnesota, Mark Dayton, şi alţi oficiali americani, conform NBC News.

“Carnea de pasăre din magazine a fost întotdeauna sigură şi va continua să fie sigură”, a declarat comisarul pentru agricultură al statului Minnesota, Dave Frederickson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Frederickson i-a atenţionat pe fermierii care nu au fost loviţi de virus să ia măsuri stricte de biosecuritate în ferme. Aceste măsuri pot include acoperirea hranei păsărilor şi curăţarea încălţămintelor cu soluţie de înălbire înainte ca fermierii să intre în spaţiile în care se găsesc păsările.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.