Statul reia împrumuturile pe termen scurt de la populaţie

Ministerul Finanţelor propune un nou program prin care să se împrumute direct de la populaţie, în cadrul noii strategii de administrare a datoriei.
(Captură Foto)

Populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, relatează digi24.ro. Potrivit sursei citate, certificatele sunt titluri de stat cu o scadenţă de până la un an.

"Pentru creşterea accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere", se precizează într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Certificate de trezorerie cu discount se cumpără de investitor la un preţ mai mic decât valoarea nominală, la scadenţă cumpărătorul urmând să încaseze valoarea nominală.

Ministerul a precizat, în comunicatul transmis presei, şi valoarea la zi a buffer-ului constituit la Trezorerie.

"În prezent, rezerva în valută este de circa 6,3 miliarde euro şi este pusă la dispoziţia Trezoreriei Statului în scop prudenţial, pentru a limita riscul de refinanţare", arată comunicatul.

Articolul integral poate fi citit aici