Statul român, dat în judecată de OMV la Curtea Internaţională de Arbitraj

Proprietarul Petrom, OMV, a dat în judecată statul român pentru nerespectarea unor prevederi referitoare la recuperarea investiţiilor de mediu.
Sediu PETROM.
Sediu PETROM. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Grupul austriac OMV a acţionat în justiţie Guvernul României la Curtea de Arbitraj de la Paris, pe 7 martie, acuzând că nu au fost îndeplinite obligaţiile de plată a daunelor de mediu stabilite în contractul de privatizare, a căror cifră a fost estimată la suma de 542 de milioane de euro, potrivit tvr.ro.

Cheltuielile pe care statul se obligase să le facă, ar fi trebuit să acopere poluarea anterioară încheierii contractului de privatizare şi costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

În aprilie 2016, OMV a notificat statul român în vederea soluţionării amiabile a recuperării sumei de 34 de milioane de euro până la data de 19 octombrie 2016 iar pe 7 martie 2017 “OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulamentele Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, potrivit raportului OMV.

Conform normelor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul, statul român se angajase să despăgubească OMV, eşalonat pe o perioadă de 15 ani, pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului şi pentru o perioadă de 30 de ani achitarea în întregime a costurilor de mediu ce implicau scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite sau închise.

În urma privatizării Petrom in 2004, austriecii de la OMV au devenit proprietari pentru suma de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne