Statul român găsit dator cu 66 de milioane de euro către GDF Suez

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez. În urma pierderii acestui proces, ANRE este obligată să-i plătească gigantului francez despăgubiri în valoare de 291,39 milioane de lei (66 milioane de euro), relatează Hotnews, citând jurnalul de tranzacţii mirsanu.ro

Conform mirsanu.ro, compania franceză a deschis procesul contra ANRE în 2011, nemulţumită de deciziile instituţiei legate de preţurile finale reglementate. Astfel, în aprilie 2011, reprezentanţii GDF Suez Energy România declarau că tarifele reglementate de la acea dată pentru vânzarea gazelor către consumatorii casnici sunt mult mai mici faţă de costurile pe care le are societatea şi că ”ajustările tarifare sunt inevitabile şi urgente”. Cu o lună înainte, GDF Suez Energy România, compania care asigură distribuţia de gaze în jumătatea de sud a României, şi concernul german E.ON, care se ocupă de distribuţia de gaze din nordul ţării, ceruseră ANRE creşterea tarifelor la gaze.

Contactat de hotnews.ro, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ a declarat că GDF Suez a cerut în instanţă în septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. GDF Suez avea de recuperat, potrivit lui Havrileţ, în jur de 300 de milioane de lei, însă din 2012 până acum Autoritatea i-ar fi recunoscut această sumă iar francezii şi-au recuperat mare parte din bani, direct de la consumatori, prin preţurile reglementate.

Potrivit preşedintelui ANRE, GDF a recuperat integral de la consumatorii industriali până la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmează să fie recuperate sumele până în 2018.

"În mod normal ar fi trebuit să se retragă din proces, însă nu au făcut-o", a spus Havrileţ, declarându-se încrezător că, în aceste condiţii, instituţia pe care o conduce va câştiga la recurs.

Hotnews mai arată că instanţa nu ar fi decis ca ANRE să emită un ordin pentru recuperarea a 66 de milioane de euro, ci doar a admis existenţa acestui prejudiciu. ANRE se află în proces asemănător şi cu E.ON, urmând ca instanţa să se pronunţe şi în acest caz în care valoarea prejudiciului estimat tot la aproximativ 300 de milioane de lei.

Conform Hotnews, această situaţie a fost generată de decizia statului român ca unele companii, în principal InterAgro deţinută de celebrul Ioan Niculae, să beneficieze în perioada februarie 2008 - decembrie 2010 doar de gaze din producţia internă, mult mai ieftine decât cele din import, care costau 160 dolari/mia de metri cubi, în timp ce din gazele din import erau achiziţionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, preţul gazele din import a ajuns chiar şi la 590 dolari/mia de metri cubi.

În baza acestei decizii, cea mai mare parte din producţia internă de gaze a ajuns la InterAgro iar cantităţile de gaze din producţia internă disponibile pe piaţă au fost reduse.

În consecinţă, pentru a asigura necesarul pieţei, GDF Suez şi E.ON au fost obligate să achiziţioneze cantităţile necesare de gaze din import, la preţuri mult mai mari decât de pe piaţa internă. Pentru ca preţurile la consumatorul final să nu crească, ANRE nu a recunoscut însă costurile mai mari cu achiziţia gazelor din import. Nerecunoaşterea costurilor în facturi a fost de asemenea o decizie politică, ANRE supunându-se Guvernelor Tăriceanu şi Boc, arată hotnews. În 2012, ANRE a fost dată în judecată.

Povestea gazelor pentru InterAgro s-a soldat cu un dosar la DIICOT, dosar în care sunt implicaţi foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, acuzaţi iniţial de subminarea economiei naţionale,

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne