Statul român, păgubit cu peste 30 de milioane de euro

Ministrul Mediului a confirmat joi că statul român a pierdut peste 30.000.000 euro din diferenţele de taxă auto plătite pentru maşinile Volskwagen cu probleme.
(Justin Sullivan/Getty Images)

Statul român a suferit o pagubă de peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei) în urma falsificării testelor de noxe de către producătorul german de autoturisme Volkswagen.

Potrivit Agerpres, calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărătorii celor peste 105.000 de maşini identificate cu probleme pentru motorizare Euro 5, deşi, în realitate, autovehiculele aveau motorizare Euro 4

Sursele ministeriale au mai precizat că statul român se va îndrepta împotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei. Instrumentarea efectivă a cazului va începe după ce autorităţile germane vor transmite informaţiile oficiale, în perioada următoare.

Contactată de Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a confirmat valoarea prejudiciului şi a dat asigurări că şoferii români nu vor avea de suferit în urma crizei Volkswagen.

"Nu, nu vor avea de suferit şoferii români. Încă o dată spun 'Nu', pentru că atâta timp cât cetăţeanul român a fost de bună credinţă, a dat o sumă destul de mare de bani pe o marcă extrem de importantă şi apreciată, pe o maşină care a considerat că nu poluează mai mult decât o maşină de normă Euro 4 şi nu a ştiut, nu a avut niciun fel de cunoştinţă vis-a-vis de emisiile date de motorul maşinii proprii, nu avem de ce să ne îndreptăm asupra cetăţeanului de bună credinţă, ci numai asupra producătorului, cel care, de fapt, a modificat softul respectiv", a precizat Gavrilescu.

Reamintim că, la nivel mondial, în jur de 11 milioane de autovehicule au fost "dotate" cu un soft ilegal care manipulează rezultatele testele emisiilor de noxe. Conform Agenţiei de protecţie a mediului din SUA (EPA), software-ul recunoaşte că motorul este supus unui test şi modifică parametrii motorului până când emisiile toxice ajung la un nivel acceptat. Însă în condiţii normale de trafic autoturismele produc de 40 de ori mai multe toxine decât standardul admisibil.

Cele mai multe maşini cu această problemă circulă în Europa. În România, au fost depistate ca având această "tară" puţin peste 105.000 maşini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie