Stele ştrengare evadează din Calea Lactee cu viteză uimitoare

Calea Lactee cu stele de hiper viteză, design Julie Turner, Vanderbilt University
Calea Lactee cu stele de hiper viteză, design Julie Turner, Vanderbilt University (National Aeronautics and Space Administration SUA)

O echipă internaţională de astronomi a descoperit o clasă surprinzătoare de "stele de hiper viteză". Aceste stele solitare se deplasează suficient de rapid pentru a scăpa de câmpul gravitaţional al Căii Lactee.

Descoperirea acestui nou set de stele de "hiper viteză" a fost prezentată în cadrul unei reuniuni anuale a Societăţii Americane de Astronomie în Washington DC, subiectul fiind deja publicat în Jurnalul de Astrofizică.

Imagini de sus şi laterale ale Căii Lactee arată patru dintre stelele din clasa “hiper viteză”. Acestea sunt asemănătoare soarelui şi se deplasează la viteze mai mari de un 1.5 milioane de km/h în raport cu galaxia: suficient de rapid pentru a scăpa de forţa gravitaţională. Direcţiile generale din care provin stelele sunt indicate de benzile colorate.

"Aceste stele hiper rapide sunt foarte diferite de cele care au fost descoperite anterior", a declarat Lauren Palladino, autoarea principală a studiului şi absolventă a Universităţii Vanderbilt. "Stelele hiper rapide sunt de obicei stele mari, albastre, care par să provină din centrul galaxiei. Acestea însă sunt relativ mici - cam de mărimea Soarelui - şi partea de surprinzătoare este faptul că nici una dintre ele nu pare să provină din miezul galactic".

Descoperirea a survenit în timp ce Palladino, care lucra sub supravegherea profesorului asistent de astronomie la Vanderbilt, Kelly Holley-Bockelmann, cartografia Calea Lactee prin calcularea orbitelor stele asemănătoare Soarelui, în cadrul Sloan Digital Sky Survey, un recensământ masiv al stelelor şi galaxii într-o regiune care acoperă aproape un sfert din cer.

"Este foarte greu să dai o stea afară din Galaxie", a declarat Holley-Bockelmann. "Mecanismul cel mai frecvent pentru a face acest lucru implică interacţiunea cu imensa gaură neagră din centrul galactic. Asta înseamnă că stelele se nasc din centrul galaxiei noastre. Nici una dintre aceste stele hiper rapide nu provin din centru, ceea ce înseamnă că există o clasă nouă, neaşteptată, de stele hiper rapide, cu un mecanism diferit de evacuare".

Astrofizicienii au calculat că o stea, pentru a ajunge la viteza de evadare, trebuie să aibă o viteză cu peste un milion de kilometri pe oră mai mare decât viteza galaxiei. Ei estimează, de asemenea, că gaura neagră din centrul Căii Lactee are o masă echivalentă a patru milioane de sori, suficient de mare pentru a produce o forţă gravitaţională destul de puternică pentru a accelera stele la hiper viteze. Scenariul tipic implică o pereche de stele, prinse în gaura neagră. În timp ce una dintre stelele e atrasă înspre gaura neagră, însoţitoarea sa este aruncată spre exterior cu o viteză extraordinară. Până în prezent s-au descoperit 18 stele albastre gigant hiper rapide care ar fi putut fi produse de un astfel de mecanism.

Noile ştrengare par să aibă aceeaşi compoziţie ca stele normale, astfel încât astronomii nu cred că s-au născut în centrul galaxiei, haloul care-l înconjoară, sau într-un alt loc exotic dinafară galaxiei.

"Marea întrebare este: ce a propulsat aceste stele până la astfel de viteze extreme? La asta lucrăm acum" a declarat Holley-Bockelmann.