Steve Bannon: Transfugi de la Institutul de Virologie Wuhan dau informaţii agenţiilor occidentale, învinuind regimul chinez

Steve Bannon
Steve Bannon (Getty Images)

Fostul strateg de campanie al preşedintelui american Donald Trump a sugerat că Occidentul construieşte pe tăcute un dosar împotriva Beijing-ului pentru a demonstra că virusul Wuhan „a scăpat dintr-un laborator biologic din Wuhan”.

Afirmaţiile sunt negate vehement de China, care le repudiază spunând că sunt „teorii ale conspiraţiei”, în ciuda faptului că, din 2015, la Institutul de Virologie din Wuhan se făceau experimente pe coronavirusuri de liliac pentru a obţine transmisibilitate la om.

Angajaţi ai laboratorului de la Wuhan, care se află astăzi în centrul atenţiei din cauza dezbaterii privitoare la originile pandemiei virusului Wuhan, „s-au refugiat” şi au ajuns în atenţia agenţiilor de informaţii occidentale, a declarat, duminică, pentru Daily Mail, fostul strateg al campaniei lui Donald Trump, Steve Bannon.

Într-un interviu acordat în exclusivitate presei britanice, Bannon a afirmat că agenţiile de informaţii, despre care a spus că deţin „dovezi convingătoare”, construiesc un caz împotriva regimului comunist chinez pe baza presupunerii că pandemia a fost cauzată de o scurgere de virus de la Institutul din Virologie din Wuhan.

„Indiferent dacă a apărut în piaţă sau din laboratoarele Wuhan, deciziile ulterioare luate de Partidul Comunist Chinez îl pot face vinovat de omor cu premeditare”, a declarat Bannon.

Bannon a susţinut că ştie că „anumiţi transfugi lucrează aici cu FBI-ul pentru a încerca să obţină o imagine despre ce s-a întâmplat” la Institutul de Virologie din Wuhan. În opinia lui Bannon, Institutul de Virologie Wuhan a fost „gestionat foarte prost”.

Fostul strateg al lui Trump a avertizat, de asemenea, că virusul Wuhan ar putea „distruge Occidentul”.

„Ei [China] au folosit perioada respectivă pentru a scoate echipamentul de protecţie din ţările lumii. Este o dictatură ucigaşă. Sângele pătează [de asemenea] mâinile corporaţiilor internaţionale - băncile de investiţii, hedge-fonduri şi fondurile de pensii”, a explicat Bannon, îndemnând ţările europene şi SUA să înceapă „să facă ceva înainte să distrugă Occidentul".

Afirmaţiile cu privire la sursa virusului, care până acum a luat viaţa la peste 560.000 de persoane în întreaga lume, au apărut în timp ce guvernele occidentale strâng dovezi pentru a contesta afirmaţiile Beijingului că infecţia s-a răspândit mai întâi de pe o piaţă de animale numită Huanan, din Wuhan.

Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor a recunoscut la sfârşitul lunii mai, prin şeful organizaţiei, Gao Fu, că mai degrabă virusul a fost adus în piaţă, nu a avut originea acolo.

Cu toate acestea, afirmaţiile cu privire la o eventuală scurgere din laborator au fost respinse vehement de autorităţile comuniste de la Beijing drept „teorii ale conspiraţiei”, Beijingul negând orice muşamalizare a primelor cazuri şi argumentând că Beijing-ul a fost absolut transparent în această privinţă.

Numeroase publicaţii au transmis dovezi privitoare la arestarea medicilor şi cetăţenilor care avertizau opinia publică despre existenţa unui focar periculos în Wuhan, la începutul lunii ianuarie.