Ştiaţi că anul 2016 va avea o secundă în plus? (video)

Anul acesta, pe 31 decembrie, se va adăuga o secundă în plus ceasurilor din întreaga lume la ora 23:59:59 Timpul Universal Coordonat (UTC). Când se adaugă o secundă, aceasta este marcată ca ora 23:59:60.
.
. (Shutterstock)

Din punct de vedere istoric, timpul se bazează pe rotaţia medie a Pământului în raport cu corpurile cereşti, iar secunda a fost definită în acest cadru. În anul 1971, acordurile internaţionale au stabilit o procedură pentru a menţine o relaţie între Timpul Universal Coordonat (UTC) şi UT1 (o măsură a unghiului de rotaţie a Pământului în spaţiu).

Timpul Universal Coordonat, abreviat internaţional ca UTC, este un hibrid între timpul civil al meridianului 0 (timpul calculat după mişcarea aparentă a Soarelui, numit timp universal) şi timpul fizic determinat cu cea mai mare precizie posibilă (Timpul Atomic Internaţional - TAI).

Timpul Universal Coordonat este definit pe baza secundei SI. Pentru a evita creşterea necontrolată a decalajului dintre UTC şi timpul universal (o scală de timp bazată pe rotaţia Pământului), ziua UTC nu grupează întotdeauna 86.400 secunde, ci uneori 86.399 secunde sau 86.401 secunde. Secunda în plus sau în minus este adăugată sau eliminată la sfârşitul ultimei zile dintr-o lună. Dacă se adaugă o secundă, aceasta este marcată ca ora 23:59:60. Dacă se elimină o secundă, atunci ora 23:59:59 nu mai există (devine 00:00:00 a zilei următoare).

O secundă intercalată (numită uneori şi secundă bisectă) este o secundă introdusă la Timpul Universal Coordonat (UTC) pentru a permite timpului universal definit de ceasurile atomice (TAI) să compenseze avansul faţă de ritmul de rotaţie al Pământului şi să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. Operaţiunea este efectuată de către Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (IERS). Secunda intercalată are acelaşi rol ca şi anul bisect. Dacă nu s-ar face aceste ajustări, ceasurile ar lua-o înainte şi după mulţi ani s-ar ajunge la situaţia în care soarele ar apune la amiază.

Timpul Atomic Internaţional, abreviat TAI, este un standard de timp obţinut prin medierea măsurătorilor efectuate de ceasuri atomice din mai multe laboratoare de pe Pământ. Pe baza Timpului Atomic Internaţional se determină Timpul Universal Coordonat (UTC); acesta din urmă este decalat cu un număr întreg, dar variabil, de secunde, pentru a-l menţine în sincronism cu rotaţia Pământului.

De la introducerea UTC în forma actuală, în anul 1971, au fost adăugate 26 de secunde de compensare (cea mai recentă a fost la 30 iunie 2015) şi nu a fost eliminată nici una. Din cauza frânării rotaţiei Pământului, determinată de maree, durata zilei solare medii creşte cu aproximativ 1,7 milisecunde pe secol. După introducerea secundei la 31 decembrie 2016, diferenţa cumulativă dintre UTC şi TAI va fi de 37 de secunde, raportează US Naval Observatory.

Adăugarea sau eliminarea acestor secunde pentru compensare este determinată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (IERS). Decizia se bazează pe măsurătorile acestuia asupra rotaţiei Pământului şi se anunţă cu un avans de câteva luni.

Mai multe informaţii: Naval Oceanography Portal, Science Daily, Fox News Science, Wikipedia