Ştiaţi că păpuşile de la Barbie sunt produse în China?

Păpuşi Barbie, produse de Mattel, expuse într-o vitrină.
Păpuşi Barbie, produse de Mattel, expuse într-o vitrină. (BARBARA SAX / AFP / Getty Images)

Grave încălcări ale condiţiilor de muncă au fost relevate de către China Labor Watch, un ONG cu sediul în SUA, împotriva a şase fabrici din China care produc păpuşi Barbie şi alte jucării pentru compania Mattel. Într-un comunicat emis la New York, organizaţia acuză Mattel de lipsă de control.

Lucrătorii din fabricile chineze lucrează în conditii greu de imaginat: timp de lucru suplimentar lunar de 84-110 ore, schimburi de lucru de 13 ore şi dormitoare prostţinutePotrivit organizaţiei non-guvernamentale care luptă pentru drepturile lucrătorilor în China, cele şase fabrici (din aproximativ 100 care produc jucării Mattel în China), economisesc între 8 şi 11 milioane de euro datorită orelor suplimentare neplătite angajaţilor, şi a altor drepturi financiare refuzate muncitorilor lor. ONG-ul acuză Mattel de lipsă de control şi de ne-actualizare a Codului de conduită a furnizorilor săi, din 1997. Împotriva acestor condiţii, în unele fabrici ale furnizorilor companiei Mattel au existat mai multe proteste şi greve.

Cele mai discriminate sunt în principal femeile. Femeile gravide care nu au respectat legea absurdă a "copilului unic" dată de guvernul comunist chinez, şi aşteaptă un al doilea copil, nu beneficiază de concediu de maternitate. Au de ales între "avort sau pierderea locului de muncă", spune Ong, care subliniază faptul că fabricile puse sub acuzare nu aprovizionează numai Mattel, ci de asemenea şi Disney, Tomy sau Hasbro.

Politica de planificare familială a fost lansată la sfârşitul anilor '70, cu scopul de a reglementa creşterea populaţiei în China. Potrivit datelor furnizate de diferite ONG-uri, guvernul comunist a recunoscut că a efectuat în ultimii ani 196 milioane de sterilizări forţate. La această dramă se adaugă acum aceea a corupţiei şi deturnării de fonduri.

Jucăriile otrăvitoare fac înconjurul lumii

Există multe produse pieţei europene. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În luna decembrie a anului trecut, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan care indica faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.

Studiul arăta că un total de 569 de jucării au fost testate pentru a se determina eventuala prezenţa a şase metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era substanţa toxică cea mai frecvent întâlnită, descoperit în 18% din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au fost declarate pozitiv în ce priveşte prezenta antimoniului, în timp ce opt la sută conţineau arsenic, iari trei la sută conţineau mercur.

Copiii expuşi la contaminare cu plumb datorită jucăriilor pe care le muşcă sau le sug (ca în cazul suzetelor), pot fi iritabili si pot deveni uşor retardaţi sau, dacă intoxicaţia este severă - pot chiar muri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe