Stoianoglo nu a prezentat deputaţilor raportul în dosarul "furtului miliardului" / Slusari: Este o ofensă adusă întregii ţări

Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)

Procuratura Generală a solicitat miercuri, 11 decembrie, timp suplimentar pentru a prezenta Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică raportul privind acţiunile întreprinse în dosarul devalizării sistemului bancar.

Procurorul general adjunct, Ruslan Popov, prezent în faţa membrilor Comisiei la care urma să fie audiat raportul, a declarat că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a reuşit să studieze minuţios toate investigaţiile şi dosarele existente la această etapă. Mai mult, acesta a informat că Procuratura Anticorupţie ar fi secretizat dosarul, investigând haotic circumstanţele fraudei bancare în prezent existând multe neclarităţi.

În consecinţă, deputaţii au acordat Procuraturii Generale încă 30 de zile pentru prezentarea documentului solicitat.

În context, vicepreşedintele Parlamentului, Alexandr Slusari, cel care a condus activitatea Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a ţinut să noteze că amânarea prezentării raportului în cazul „furtului miliardului” ar fi o ofensă adusă întregii ţări.

„Când am ascultat interviul dlui Stoianoglo în cadrul concursului, se crea impresia că dânsul vrea să devină Procuror General în primul rând pentru a investiga jaful bancar. Cu atâta ardoare a vorbit despre acest subiect”, a menţionat parlamentarul, precizând că timp de 2 săptămâni Procuratura Generală nu a avut timp măcar să ceară toată informaţia de la Procuratura Anticorupţie. „Am sentimente de déjà vu.”

Alexandru Slusari subliniază că Procurorul General urma să intre în esenţa dosarului de rezonanţă, a cărui investigare toată ţara aşteaptă de 5 ani, achitând anual fără nicio vină costurile duble ale acestui furt. „Mai pe scurt, azi a fost încă un episod dubios din activitatea conducerii noi a Procuraturii Generale.”