Stolojan: Majorarea pensiilor cu 10% este OK. Altfel am întinde prea mult coarda

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan (Epoch Times România)

Fostul premier Theodor Stolojan susţine că majorarea pensiilor cu 10% este cea mai realistă variantă în acest moment. Stolojan a adăugat că ţinând cont de faptul că mersul economiei şi estimările nu sunt deloc optimiste, a alimenta speranţe false în acest sens ar fi neproductiv.

“Ca economist şi nu ca membru al PNL vreau să vă spun că PSD a introdus o inovaţie în legislaţia românească. A aprobat o lege a salarizării şi o lege a pensiilor prin care a stabilit cu cât vor creşte în fiecare an. Nu pot să scoţi o lege în care să spui că economia creşte la nesfârşit în următorii ani. Eventual faci un program, îl pui în aplicare şi după 4 ani lumea te judecă.. Deci PSD a făcut acest lucru şi iată că a venit alt guvern. Şi nu că s-a schimbat, dar a venit o altă realitate economică şi anume că România nu mai creşte cu 4%, cum a fost în anii precedenţi, ci scade cu 3%-4%, dar gândiţi-vă că, pe ansamblu, scăderea este de 6 puncte procentuale”, a afirmat Stolojan în direct la Realitatea.net

În acest context, europarlamentarul PNL precizează că într-o perioadă în care ai un asemenea impact negativ, n-ai voie să creşti nicio cheltuială bugetară, cu excepţia celor care sprijină combaterea pandemiei şi susţinerea, atât cât poţi, a mediului privat să menţină locurile de muncă.

“Sigur, e an electoral şi e foarte greu să le spui pensionarilor că poţi să le asiguri doar puterea de cumpărare. Punctul meu de vedere este că trebuie să asiguri o creştere a pensiilor care să menţină puterea de cumpărare a pensionarilor. Recomandarea mea e [ca Guvernul – n.r.] să menţină puterea de cumpărare a pensionarilor şi să reducă cheltuiala coşului zilnic. Majorarea pensiilor cu 10% este OK, din punctul meu de vedere, altfel am întinde prea mult coarda. Sigur, preşedintele Klaus Iohannis a spus să nu suporte numai pensionarii greul, dar atât timp cât le asiguri puterea de cumpărare nu înseamnă că suferă”, a declarat fostul premier.

În privinţa pensiilor speciale, Stolojan susţine că acestea „sunt o pată de ruşine pe obrazul întregii clase politice”, iar impozitarea celor deja în plată nu se mai poate realiza întrucât s-ar intra „în contradicţie cu nişte principii economice, căci ar trebui să-i impozitezi pe toţi”.

“Dacă vorbim de impozitarea pensiilor speciale, intrăm în contradicţie cu nişte principii economice, că ar trebui să-i impozitezi pe toţi. Sigur, pensiile speciale sunt o pată de ruşine pe obrazul întregii clase politice, toate guvernările, indiferent de culoare, au aprobat tot felul de facilităţi. Soluţia ar fi să-i pui pe cei care vor pensii speciale să contribuie corespunzător pentru cât vor primi. Cu cele aflate în plată plătim greşelile trecute, n-ai ce face! Dar poţi începe să-i pui de azi înainte să plătească 2 contribuţii: una pentru sistemul normal şi alta pentru pensia specială”, a precizat Stolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne