Stop tăierilor în parcurile naţionale ale României. Mihai Goţiu pune ideea în dezbatere publică

Defrişare
Defrişare (Corupţia Ucide, Facebook)

Uniunea Salvaţi România (USR) a lansat în dezbatere publică ideea interzicerii totale a tăierilor de păduri în parcurile naţionale ale României.

Ideea a fost lansată în cadrul unei dezbateri organizate, săptămâna trecută, la Reşiţa, de senatorul USR Mihai Goţiu şi a fost întâmpinată cu zeci de mesaje de susţinere din partea cetăţenilor, transmite USR.

Mă bucură această reacţie civică fermă. Atât în timpul prezentării şi discuţiilor de la Reşiţa, cât şi pe reţelele de socializare am constatat că există din ce în ce mai mulţi oameni activi şi dedicaţi, care cunosc problemele protejării parcurilor naţionale în detaliu şi care înţeleg clar că scopul acestora este de conservare şi recreere, nu comercial, altfel nu şi-ar mai merita denumirea de parcuri naţionale. Mai mult, mă bucură să văd că aceşti oameni sunt dispuşi să se implice atât într-o campanie de salvare a pădurilor din parcurile naţionale, cât şi în sprijinirea unor iniţiative de dezvoltare bazate pe turism, care să aducă beneficii reale, nu doar declarative comunităţilor locale”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Reamintim că, recent, Mihai Goţiu, însoţit de specialişti în silvicultură şi biodiversitate şi de consilieri, a efectuat o vizită de documentare în cele două parcuri naţionale, între 7 şi 9 iulie. La o zi după ce a anunţat că pregăteşte un raport despre cele constatate, un incendiu a izbucnit exact în unul dintre locurile vizitate.

În urma interpelării făcute, Ministerul Apelor şi Pădurilor a trimis Corpul de control în Caraş-Severin. Ulterior, vicepreşedintele Senatului a organizat o conferinţă şi o dezbatere la Reşiţa, în cadrul căreia a pus în discuţie şi ideea interzicerii tăierilor de păduri în Parcurile Naţionale.

În continuare, senatorul Mihai Goţiu va prezenta raportul colegilor din Parlament, va trimite o nouă listă de întrebări Ministerului Apelor şi Pădurilor şi se va implica într-o campanie şi dezbatere naţională pentru salvarea celor mai importante şi valoroase arii naturale ale României, mai transmite USR.

Exploatările se pot face şi în alte zone decât parcurile naţionale: în Germania şi Austria nu se exploatează în aceste zone. Ele au fost create tocmai pentru conservarea ecosistemelor şi nu pentru exploatare. Majoritatea sunt păduri de stat şi acolo se poate face fără probleme 100% non-intervenţie, deoarece nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câştigat. (…) Problema este că dacă se lasă aşa cum este acum, absolut toate pădurile bătrâne şi valoroase vor fi exploatate şi transformate în banale păduri de producţie tinere şi fără valoare.