Studiu: Peste jumătate din români nu sunt de acord cu introducerea coplăţii

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale din spitale nu este pe placul a peste jumătate din români, conform unui studiu comandat de Institutul Aspen România. Majoritatea conaţionalilor nu sunt de acord să plătească o taxă de maximum 10 lei dacă vor beneficia de serviciile din spitale.

Din studiu rezultă că 68% din respondenţi sunt de părere că introducerea sistemului de co-plată nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Un procent şi mai mare din români - 78% - nu sunt de acord cu proiectul Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale gratuite şi care sunt incluse în asigurarea obligatorie de sănătate.

Cea mai mare încredere, în ceea ce priveşte serviciile medicale, o au românii în SMURD, operatorii privaţi şi Ambulanţă. Sectorul de servicii publice este considerat de încredere de 17% din respondenţi, iar Casa Naţională de Sănătate -de 12% din români.

Cele mai apreciate spitale publice în Bucureşti sunt Universitar, Militar Central şi Floreasca.

Studiul a fost efectuat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, pe un eşantion de 3.268 respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, din mediul urban, în intervalul 1-12 februarie 2013.