SUA acuză doi cetăţeni chinezi de hăckuirea unor calculatoare ale Marinei şi NASA

Procurori americani au acuzat doi cetăţeni chinezi că lucrează pentru Ministerul Securităţii de Stat din China. De asemenea, FBI a acuzat Beijingul că intenţionează să înlocuiască SUA ca superputere globală prin utilizarea unor “metode ilegale”.
(Getty Images)

Zhu Hua şi Zhang Jianguo au lucrat din China la hăckuirea calculatoarelor şi pentru a fura proprietate intelectuală americană, au declarat joi procurorii americani. Ţintele lor au inclus Marina SUA, NASA şi o serie de companii din sectorul aviaţiei, spaţial şi al tehnologiilor pentru sateliţi, potrivit Deutsche Welle.

Autorităţile americane au declarat că cei doi chinezi au cooperat cu Ministerul chinez al Securităţii de Stat.

“Începând cel puţin din anul 2006 şi până în 2018, membri ai Grupului APT10, inclusiv Zhu şi Zhang, au desfăşurat campanii ample de intruziuni în sisteme informatice din întreaga lume”, a susţinut Departamentul american de Justiţie.

Departamentul de Justiţie a acuzat China că a încălcat un pact încheiat în 2015 privind eliminarea spionajului cibernetic în sectorul economic. Departamentul a precizat că hackerii au atacat numeroşi furnizori de servicii gestionate (MSP).

“Aceşti inculpaţi aparent au compromis clienţi MSP din circa 12 ţări”, a afirmat Rod Rosenstein, adjunct al Procurorului General al SUA. “Este inacceptabil să descoperim în permanenţă infracţiuni cibernetice comise de China împotriva altor naţiuni”.

“Obiectivul Chinei este pur şi simplu de a înlocui SUA ca superputere globală dominantă, iar ei folosesc metode ilegale pentru a obţine acest lucru”, a afirmat directorul FBI, Chris Wray, la o conferinţă de presă susţinută joi.

Alte ţinte globale

Se preconizează ca acuzaţiile lansate de SUA cu privire la furtul de secrete de stat şi tehnologii şi de compromitere a sistemelor informatice guvernamentale de către agenţi chinezi să fie susţinute de Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă şi Suedia, potrivit unei surse anonime citate de Reuters.

Guvernul britanic a susţinut într-o declaraţie că hackingul a fost desfăşurat de un grup cunoscut sub numele de APT10, care acţionează în numele Ministerului Securităţii de Stat al Chinei.

Noile acuzaţii au loc după inculparea în luna octombrie a 10 cetăţeni chinezi în cazul unei scheme de 5 ani pentru a fura tehnologie pentru motoare de la companii aerospaţiale americane şi franceze; după extrădarea din Belgia în SUA a unui oficial de rang înalt din serviciile de informaţii chineze, care a fost acuzat că a furat secrete industriale; şi după arestarea în luna decembrie în Canada, la cererea SUA, a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului chinez în telecomunicaţii Huawei.