SUA acuză Iranul de încălcarea rezoluţiilor ONU prin testarea unei noi rachete

SUA a acuzat Iranul că a încălcat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU prin lansarea unei rachete, despre care Teheranul a declarat că este capabilă să transporte un satelit în spaţiu.
(AFP/Getty Images)

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a declarat joi că “actul provocator” încalcă, de asemenea, “spiritul” acordului nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri în 2015.

“Considerăm că se dezvoltă rachete balistice în continuare”, a adăugat Nauert.

Televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini cu lansarea rachetei Simorgh, afirmând că aceasta poate transporta un satelit de 250 kg pe o orbită aflată la o altitudine de 500 km.

Departamentul de Stat american a declarat că tipul tehnologiei este în mod natural proiectat pentru a transporta o încărcătură nucleară, iar anumiţi oficiali ai Pentagonului au precizat că tehnologia poate fi folosită pentru a dezvolta rachete balistice intercontinentale de rază lungă.

Rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în 2015 pentru a aplica acordul nuclear cu Iranul descurajează dar nu interzice în mod explicit Teheranului să lanseze rachete balistice care ar putea transporta un focos nuclear.

Iranul a declarat că rachetele sale sunt necesare pentru autoapărare şi nu pentru echiparea lor cu focoase nucleare. Teheranul a adăugat că nu mai dezvoltă astfel de rachete şi respectă obligaţiile sale prevăzute în acordul nuclear. Acel acord prevede suspendarea unei mari părţi din sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Republicii Islamice care, în schimb, trebuie să îşi limiteze masiv programul nuclear.

De asemenea, Iranul a negat acuzaţiile Occidentului că programul său spaţial este o acoperire pentru dezvoltarea de arme şi anul trecut a urmărit să mărească cooperarea cu alte naţiuni asupra unor proiecte spaţiale internaţionale comune.

Ambasadorul Chinei la ONU, Liu Jieyi, care are puterea de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a părut să susţină Iranul joi în disputa sa cu SUA, declarând pentru AP că noul test efectuat de Teheran nu intră sub incidenţa acordului nuclear.

Totuşi, SUA a insistat că astfel de teste pentru rachete şi sateliţi încalcă “spiritul” acordului nuclear şi, de la semnarea acordului, Washingtonul a anunţat o serie de sancţiuni ce vizează testele de rachete.

Un proiect de lege adoptat în această săptămână de Congresul SUA va transforma în lege sancţiunile aplicate împotriva Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului din cauza programului său de rachete balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe