SUA acuză Rusia de curăţarea scenei presupusului atac cu arme chimice din Siria

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Statele Unite susţin că au informaţii credibile conform cărora Rusia şi Siria încearcă să "igienizeze" scena desfăşurării presupusului atac de arme chimice care a stat la baza loviturilor aeriene ale coaliţiei de săptămâna trecută.

SUA acuză Rusia şi Siria de interzicerea accesului în zonă a inspectorilor internaţionali, a declarat joi Departamentul de Stat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului, Heather Nauert, a declarat că echipa de inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) nu a primit acces la site-ul presupusului atac desfăşurat în oraşul Douma pe 7 aprilie.

"Avem informaţii credibile care indică faptul că oficialii ruşi lucrează cu regimul sirian pentru a refuza şi a întârzia accesul inspectorilor în Douma", a declarat Nauert într-un briefing de presă, fără să dea detalii.

"Oficialii ruşi au lucrat cu regimul sirian, credem noi, pentru a sanitiza locurile presupuselor atacuri şi pentru a elimina dovezile incriminatoare ale utilizării armelor chimice", a adăugat ea.

Repetând acuzaţia administraţiei americane - că Siria ar fi responsabilă de atacuri - Nauert a mai spus că Statele Unite au informaţii credibile că "oamenii de pe teren au fost supuşi presiunilor de către Rusia şi Siria pentru a încerca să-şi schimbe declaraţiile".

Ţările occidentale declară că zeci de oameni au murit în atac. Rusia şi aliatul său neagă acest lucru.

O echipă de securitate a ONU a devenit ţinta unor împuşcături în timp ce efectua misiuni de recunoaştere pentru a pregăti vizita echipei de inspecţie. Nu este clar cine erau trăgătorii.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat rachete asupra unor ţinte siriene, în cadrul unei măsuri de represalii pentru presupusa utilizare a substanţelor chimice.

Cu toate acestea atacul din Douma este extrem de controversat şi printre analiştii occidentali. Un fost amiral englez, un fost ambasador britanic în Siria şi numeroşi analişti occidentali au subliniat că varianta oficială occidentală - care plasează responsabilitate atacului pe umerii preşedintelui sirian - nu are sens şi nu prezintă dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe