SUA acuză Rusia de hărţuirea diplomaţilor săi

Un număr tot mai mare de diplomaţi americani în Moscova au raportat incidente de intimidare, uneori de comportament violent din partea agenţilor ruşi. Secretarul de stat John Kerry a discutat personal această chestiune cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi secretarul de stat american John Kerry (arhivă).
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi secretarul de stat american John Kerry (arhivă). (Captură Foto)

Departamentul de Stat american a dezvăluit luni faptul că SUA s-a plâns Rusiei de faptul că diplomaţii americani din Moscova sunt hărţuiţi. Conform purtătoarei de cuvânt Elizabeth Trudeau, secretarul de stat John Kerry a discutat recent despre această problemă cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Aceasta a adăugat că poliţiştii şi agenţii de securitate ruşi au intimidat de multe ori nu numai personalul american, ci şi alţi diplomaţi străini. Creşterea numărului de cazuri de intimidare a început în 2014, a susţinut Trudeau, anul în care intervenţia rusească în Ucraina a dus la deteriorarea puternică a relaţiilor dintre Moscova şi Occident.

În timp ce Trudeau a refuzat să numească în mod specific vreun oficial sau incident, ziarul The Washington Post a oferit câteva exemple de incidente, precum apariţia fără invitaţie a agenţilor sau poliţiştilor ruşi la petreceri, mituirea jurnaliştilor pentru a scrie articole negative despre diplomaţi sau urmărirea copiilor diplomaţilor în drum spre şcoală.

Conform Washington Post, unele cazuri de hărţuiri au fost mai violente, precum cauciucuri tăiate la autovehiculele oficialilor sau, în cazul unui ataşat al apărării, au pătruns ilegal în casă şi i-au ucis câinele.

Ca răspuns la hărţuiala diplomaţilor săi, în luna ianuarie SUA a suspendat acreditările a cinci dintre cei şase consuli onorifici ruşi.

Referitor la acuzaţiile Kremlinului că oficialii săi au fost ameninţări în SUA, Trudeau a declarat că acestea nu au niciun fundament.

Deşi cele două puteri au cooperat anul trecut în ceea ce priveşte acordul nuclear iranian, sprijunul Moscovei acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea au făcut ca relaţiile dintre cele două state să rămână foarte tensionate.