SUA: alegerile din Venezuela nu au fost “nici libere şi nici corecte”

Opoziţia venezueleană a estimat că va câştiga alegerile regionale de duminică. Dar după victoria şocantă a Partidului Socialist de guvernământ, SUA a denunţat votul ca fiind ilegal.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

SUA a condamnat luni alegerile regionale din Venezuela, care s-au finalizat cu victoria şocantă a preşedintelui Nicolas Maduro.

“Condamnăm faptul că în Venezuela nu au avut loc alegeri libere şi corecte. Vocea poporului venezuelean nu a fost auzită”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Candidaţii din partea Partidului Socialist au câştigat în 17 din cele 23 de state în alegerile de duminică, în timp ce candidaţii coaliţiei de opoziţie MUD (Masa Rotundă a Uniunii Democratice) au obţinut doar 5 state. Într-un singur stat rezultatele sunt încă neconcludente.

Sondajele de opinie de dinaintea alegerilor au estimat că opoziţia va recâştiga controlul asupra majorităţii statelor.

Nauert a afirmat că lipsa de transparenţă a procesului electoral şi manipularea guvernamentală demonstrează că rezultatele sunt ilegale.

“Temerile noastre declarate anterior s-au materializat din păcate: lipsa unor observatori internaţionali independenţi şi credibili; lipsa unui audit tehnic pentru Consiliul Electoral Naţional (CEN); schimbarea de ultimă oră a locaţiilor secţiilor de votare fără a fi anunţate public; manipularea structurii buletinului de vot şi disponibilitatea limitată a aparatelor de votare în cartierele controlate de opoziţie”, a precizat ea.

Washingtonul, a adăugat Nauert, va continua să îşi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a ajuta venezuelenii să îşi “restaureze democraţia” atâta timp cât “regimul Maduro se comportă ca o dictatură autoritară”.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a criticat la rândul ei alegerile, susţinând luni că preşedintele Nicolas Maduro a folosit “intimidarea, manipularea şi obstrucţionarea alegătorilor” pentru a-şi asigura un rezultat favorabil şi că este necesar un “audit al procesului electoral”.

Aceasta a fost prima votare care a implicat MUD începând cu 2015, când coaliţia din opoziţie a câştigat majoritatea locurilor în Parlamentul ţării – Adunarea Naţională.

Dar Maduro a creat o Adunare Constituantă atotputernică în luna iunie care a fost “echipată” cu susţinători ai guvernului şi este însărcinată cu rescrierea Constituţiei.

SUA a impus câteva runde de sancţiuni împotriva Venezuelei, în principal ca răspuns la înfiinţarea Adunării Constituante.

Peste 120 de persoane au fost ucise în ultimele peste patru luni de proteste împotriva lui Maduro şi a planurilor sale de a crea Adunarea şi de a rescrie Constituţia ţării.

Multe ţări au refuzat să recunoască Adunarea Constituantă, care, după cum insistă Maduro, ar fi adus pace celor 30 milioane de locuitori ai ţării.

Aflaţi în cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, milioane de venezueleni suferă de pe urma lipsei cronice de alimente şi produse de bază, inclusiv medicamente sau chiar hârtie igienică, şi a unei inflaţii galopante.

Totodată, Venezuela a încetat să utilizeze dolari americani în comerţul său cu petrol, într-o mişcare ce ar putea urmări să menţină ţara imună la penalităţile economice ale SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe