SUA ameninţă cu sancţiuni împotriva contractorilor implicaţi în proiectul Nord Stream 2

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell
Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)

Tensiunile politice rămân ridicate cu privire la proiectul Nord Stream 2, despre care Moscova afirmă că are o natură pur economică. Richard Grenell, care a devenit ambasador SUA în Germania în mai 2018, a afirmat că firmele europene active în acest proiect „sunt mereu în pericol” să fie lovite de sancţiuni legate de Nord Stream 2.

Washingtonul ar putea aplica sancţiuni asupra a doi contractori europeni care se ocupă de amplasarea conductelor pentru proiectul Nord Stream 2, a susţinut ziarul german Handelsblatt.

Surse ale guvernului federal german au declarat pentru Handelsblatt că administraţia de la Casa Albă va aplica sancţiuni asupra companiilor specializate în amplasarea conductelor pentru proiectul Nord Stream 2 în numele companiei operatoare, Nord Stream 2 AG. Aceşti doi contractori sunt Allseas Group din Elveţia şi Saipem din Italia.

Un purtător de cuvânt al companiei Allseas, care ar urma să amplaseze peste 90% din gazoduct, a fost citat ca refuzând să speculeze în legătură cu posibilul impact al sancţiunilor SUA. Saipem nu a răspuns la o solicitare de a comenta pe marginea subiectului, însă surse ale industriei au declarat că sancţiunile împotriva companiei italiene sunt „inutile” din moment ce aceasta şi-a încheiat deja partea sa de muncă.

Preşedintele american Donald Trump este un critic vocal al proiectului Nord Stream 2. Anterior declarase că nu va lua măsuri dure împotriva investitorilor în acest proiect, însă Grenell, un aliat apropiat al preşedintelui Trump, a livrat un mesaj mult mai ameninţător.

Grenell a declarat pentru Handelsblatt că firmele care participă la construirea gazoductului sunt „mereu în pericol din cauză că sancţiunile sunt mereu posibile”. De asemenea, el este convins că sancţiunile inevitabile vor obliga aceste companii să se retragă singure din proiect.

Administraţia Trump se opune de mult timp gazoductului Nord Stream 2, precizând că proiectul condus de gigantul rus Gazprom – care va transporta gaz rusesc spre Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina – prezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei şi ar putea fi folosit de Rusia pentru a obţine un avantaj economic şi politic. Trump a cerut ţărilor europene care susţin proiectul să renunţe la el în favoarea gazului natural lichefiat american (GNL).

Atât Moscova cât şi Berlinul au respins acuzaţiile, afirmând că Nord Stream 2 este doar un proiect economic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat acuzaţiile SUA ca fiind o „concurenţă necinstită camuflată”. La rândul său, Comisia Europeană a precizat că nu susţine proiectul, însă a refuzat să îl interzică.